DOBRA STARA PARANOJA

Venezuela protjeruje američkog diplomata: 'Otrovali su Chaveza'

05.03.2013 u 21:22

Bionic
Reading

Venecuelanski potpredsjednik Nicolas Maduro u utorak se obratio javnosti dugačkim govorom koji je očito imao cilj umiriti građane unatoč naglom pogoršanju zdravstvenog stanja predsjednika Huga Chaveza, prenosi BBC

Maduro je bio okružen političkim i vojnim čelnicima, u očitom iskazivanju solidarnosti vrha države, optužio 'povijesne neprijatelje' Venezuele da stoje iza raka od kojeg je obolio predsjednik Hugo Chavez čije se zdravstveno stanje jako pogoršalo, prenosi BBC.

Maduro je rekao kako će se osnovati stručno povjerenstvo koje će sasvim sigurno otkriti da je 'Chavez napadnut bolešću... Povijesni neprijatelji ove nacije tražili su načina kako nauditi našem komandantu', rekao je.

Chavezov politički nasljednik izjavio je to nekoliko sati nakon što je vlada objavila da ljevičarski čelnik, hospitaliziran u Caracasu, ima novu tešku respiratornu infekciju, ocijenivši njegovo stanje kritičnim.

U bolnici u kojoj se liječi 58-godišnji čelnik okupili su se deseci ljudi kako bi molili za njegovo zdravlje.

Chavez se nije pojavio u javnosti otkako se vratio u Venezuelu prošlog mjeseca nakon što je bio liječen od raka na Kubi.

U govoru iz predsjedničke palače Miraflores, emitiranom uživo na državnoj televiziji, Maduro je optužio 'neprijatelje domovine' u Venezueli i inozemstvu, posebno Sjedinjene Države, da podrivaju demokraciju u Venezueli.

Govoreći u sobi punoj državnih dužnosnika, uključujući ministra obrane i predsjednikovog brata Adana Chaveza, Maduro je izjavio da je Chavezova bolest rezultat 'napada' njegovih neprijatelja te je obećao istragu.

Maduro je također izvijestio da će iz zemlje protjerati američkog diplomata, jer je od aktivnih časnika Venezuele tražio informacije o vojsci i predložio 'destabilizirajuće projekte'. Maduro je rekao da se radi o američkom vojnom atašeu Davidu Del Monacu, kojemu je dao '24 sata da se spakira i napusti Venezuelu'.