NOVI VODENI UDAR

Veneciji prijeti katastrofa: Vodostaj na Trgu sv. Marka prešao metar i pol!

15.11.2019 u 11:35

Bionic
Reading

Venecija još nije ni raščistila naplavine nanesene ovaj tjedan najvećim plimnim valom koji je u zadnjih 50 godina pogodio taj grad, a već se od petka ujutro užurbano priprema za novi vodeni udar. U međuvremenu, bivši ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini u svom je preponatljivom populističkom stilu prošetao poplavljenom Venecijom, najaviviši dva konkretna prijedloga za pomoć poplavljenom gradu, ali bez preciziranja o kakvim idejama se radi.

Arheološki muzej u Veneciji objavio je nešto poslije 12 sati fotografiju s Trga sv. Marka, uz koju su napisali da je dubina 'bazena' koji se razlijeva duž trga trenutačno 153 cm.

Nešto ranije u petak, dok se trgom još moglo hodati, posjetio ga je bivši ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini. 'Umjesto davanja 3 milijarde onima koji koriste kreditne kartice umjesto gotovine, nadam se da će se cijeli Parlament pridružiti potpori Veneciji i svim ljudima koji su u jednoj noći izgubili životnu ušteđevinu. Liga je spremna s dva konkretna prijedloga za izvanrednu, brzu i neposrednu pomoć', rekao je Salvini nakon posjete kripti na trgu Sv. Marka, a prenosi talijanski Huffington Post.

Vlasti očekuju da bi razina vode tijekom vikenda mogla narasti za 160 cm. 'Još jedan dan za uzbunu. Vjetar široko nastavlja puhati. Pozivam sve... pratite podatke o razini vode', napisao je gradonačelnik Luigi Brugnaro na Twitteru.

  • +3
Salvini posjetio Veneciju dva dana nakon poplave Izvor: Profimedia / Autor: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

Brugnaro je okrivio klimatske promjene za razorni plimni val koji je u srijedu dosegnuo 1,87 metara, što nije bilo viđeno 53 godine.

Voda je poplavila povijesnu znamenitost, baziliku sv. Marka i venecijanske trgove, a nešto prije ponoći noću na četvrtak, razina mora spustila se na 77 centimetara.

Vlasnici su u petak ujutro pokušavali osposobiti svoje lokale na Trgu sv. Marka, a mnogi od njih bili su zatvoreni za klijente deset dana otkako je razina vode prešla granicu od 110 centimetara.

Vrhunac plimnog vala u petak očekuje se oko 11.30, a zatim bi se voda opet trebala spustiti na 110 do 120 centimetara tijekom vikenda.

Očekuje se i snijeg u gradu Bellunu u sjevernom dijelu pokrajine Veneto u podnožju Dolomita, što bi moglo dodatno pogoršati stanje u Veneciji.

Talijanska vlada proglasila je izvanredno stanje za Veneciju u četvrtak i dodijelila prvih 20 milijuna eura za najhitniju sanaciju štete.

Vlada će održati izvanrednu sjednicu 26. studenoga na kojoj će raspravljati o "upravljanju i strukturnim problemima u gradu" rekao je premijer Giuseppe Conte u petak u intervjuu za dnevnik Corriere della Sera.