dnevnik nove tv

Veliko istraživanje o stavovima građana o 'novoj normali' nakon pandemije: Vlada strah od otkaza i smanjena plaća

25.04.2020 u 20:38

Bionic
Reading

Novi izazov, popuštanje mjera, svima nam je pred vratima. Neke odluke su donesene, neke se još razrađuju, a neke nas tek očekuju. Dnevnik Nove TV i donosi ekskluzivno istraživanje koje je provela agencija IPSOS.

S jedne strane, gospodarstvo se mora pokrenuti, a s druge ipak postoji određeni strah - kako nastaviti sigurno živjeti. Stoga je osluškivanje bila građana važnije nego ikada, javlja Dnevnik.

Iako je razina straha još uvijek visoka, a oprez itekako potreban - tri četvrtine građana, njih 73 posto, smatra kako mjere treba postupno popuštati, primarno kako bi se ponovno pokrenulo gospodarstvo i smanjile daljnje štete. 23% građana smatra kako popuštanje - ako se pokaže da je prerano - može biti opasno, a 4% ne može se odlučiti.

Građani su pitani i za razmišljanja o tome - tko zapravo treba donositi odluke o relaksaciji mjera?

Naime, kako bi bili sigurni da se navedenim mjerama ne ugrožava sigurnost i smjer koji vodi u pobjedu nad virusom, većina, njih 71%, smatra kako je Stožer civilne zaštite taj koji prvenstveno treba donositi odluke o relaksaciji, a 22% misli da bi te odluke trebale biti na Vladi. O tome još nema stav njih 7 posto.

Oči građana su, osim u zdravstvenu, uprte i u gospodarsku sliku Hrvatske.Kad su istraživanje proveli u prvom valu, odnosno 1. travnja - tada je 4 posto ispitanika reklo da je dobilo otkaz. Danas, 25 dana poslije, bez posla je dakle ostalo još tri posto građana.

5% smatra kako bi se to moglo dogoditi, a još 42% kaže kako je svjesno da u ovim okolnostima postoji i ta vjerojatnost. Ipak, dio gospodarstva se uspio posložiti i 46% građana koji rade, ne smatra realnom opcijom gubitak svog radnog mjesta. Tako misli 9% više ispitanika u odnosu na početak mjeseca, odnosno prvi val istraživanja.