NOVI POTEZ MINISTRA?

Velikim poskupljenjem cijena cigareta protiv pušenja

10.01.2012 u 09:44

Bionic
Reading

Kada je prije četiri godine ublažen Zakon o zabrani pušenja, sadašnji ministar zdravlja Rajko Ostojić glasno se pobunio zalažući se za strože i oštrije mjere protiv pušenja. Stoga se može očekivati da će novi ministar poduzeti neke nove mjere, a jedna od njih bila bi i drastično poskupljenje duhanskih proizvoda

Predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora Neven Miculinić, liječnik iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, smatra da je potreban rigidniji zakon te je nužno povećanje cijena cigareta jer je to jedna od najboljih metoda smanjenja broja ovisnika.

'Tu su mjeru primijenile skandinavske zemlje i drastično se smanjio broj pušača, pogotovo među mlađom populacijom', naglašava Miculinić za Vjesnik, dodavši da bismo se toj dobnoj skupini najviše trebali posvetiti jer je porast broja pušača baš među njima. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da se posljednjih nekoliko godina smanjio broj ovisnika o cigaretama među muškom populacijom, i to čak za 30 posto. S druge strane, pak, raste broj ovisnika među tinejdžerima.

No, osim što treba utjecati na pušače, treba zaštititi i nepušače jer su brojna istraživanja pokazala da je pasivno pušenje iznimno štetno. U svojoj liječničkoj praksi Miculinić se susretao s brojnim pasivnim pušačima koji su oboljeli od raka pluća. Na primjer s konobarima kojima je nakon 20-godišnjeg staža i rada u kafićima dijagnosticiran rak pluća.

Šokantan je podatak koji je Miculinić otkrio da je broj oboljelih gotovo jednak broju umrlih. 'U Hrvatskoj je otprilike 110 oboljelih na 100.000 muškaraca. Škotska je taj omjer imala prije 30 godina, a danas je u toj zemlji omjer 60 na 100.000, no oni i dalje smatraju da je to iznimno visok postotak', Miculinić i dodaje da kutija lijeka za liječenje raka pluća košta 20.000 kuna, što znači da se godišnje taj iznos penje na 240.000 kuna, a u većini slučajeva liječenje traje oko tri godine te se dolazi do cifre od 720.000 kuna. 'Stoga bi oporezivanje cigareta, osim u smanjenju broja pušača, bilo iznimno korisno u pomoći oboljelima', zaključuje.