uz pomoć tri kanadera

Veliki požar na brdu iznad Hvara lokaliziran, netko je digao ilegalni dron: Priveden je

23.06.2024 u 18:24

Bionic
Reading

Oko 30 hektara trave, niskog raslinja i borove šume izgorjelo je u požaru koji je na brdu Poljun iznad grada Hvara planuo u nedjelju ujutro i još nije ugašen, doznaje se od vatrogasaca. Požar je lokaliziran nešto iza 21 sat

Požar kod opservatorija na Poljunu ponovo je buknuo u nedjelju popodne nakon što je u njemu tijekom jutra izgorjelo osam hektara.

Buktinju su popodne gasila tri kanadera koji su s dolaskom noći povučeni s terena.

Požar je prvi put planulo u nedjelju oko 7 sati sati te je lokaliziran nakon tri sata.

No, ponovno je aktiviran oko 17 sati kada je zapuhao vjetar, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar gasi 70 vatrogasaca s deset vozila koji će na terenu ostati cijelu noć.

Riječ je o prvom ovosezonskom većem požaru na području Splitsko-dalmatinske županije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmacija danas

Gradonačelnik Hvara Rikardo Novak u Dnevniku HTV-a rekao je da na požarištu 'više nema puno otvorenog plamena'.

“Trenutno imam informaciju da je opožareno nekih 30 hektara visokog, niskog raslinja i mlade borove šume. Požar je izbio negdje oko 17.15 na brdu Napoleon, prema Poljunu na otoku Hvaru. Odmah su angažirane sve raspoložive snage, nekih 50 vatrogasaca i 8 vozila s hvarskog područja”, rekao je Anto Sabljić, voditelj Županijskog vatrogasnog operativnog centra u Splitu.

'Moram demantirati informacije da su ljudi polijevali kuće vodom u panici. Nitko nije bio u panici. Objekti tokom dana nisu bili ugroženi niti u jednom trenutku. Uvijek je prioritet gasiti oko objekata, što nije bio slučaj danas. Ni sada kuće nisu ugrožene. Na terenu će do noći biti tri kanadera. Sada je tamo 70 vatrogasaca i 10 vozila. Opožarena je površina od 30 hektara. U jednom trenutku bilo je ugroženo djelovanje zračnih snaga jer je uočen ilegalni dron, iako je bila proglašena zona zabrane letenja. Brzom intervencijom PP Hvar, pilot je priveden, a gašenje se nastavilo. Tokom noći će se nastaviti raditi", rekao je Cvjetko Mazalin, vatrogasni časnika za odnose s medijima i javnošću DVD-a Hvar, prenosi Slobodna Dalmacija.