STRAVIČNA BOL

Veliki iskorak u borbi protiv endometrioze: 'Liječit će se ciljano, poput raka dojke'

01.06.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Australski znanstvenici napravili su veliki iskorak u liječenju endometrioze i poboljšanju zdravlja žena koje žive s tom bolnom i iscrpljujućom bolešću. Istraživači iz Kraljevske bolnice za žene u Sydneyju uspoređivali su reakcije tkiva svih poznatih vrsta endometrioze te će ubuduće moći određivati liječenje za različite vrste te bolesti, određujući hoće li žena trebati tretmane za neplodnost

Profesor opstetricije i ginekologije u Kraljevskoj bolnici za žene u Sydneyju, Jason Abbott, rekao je da je napredak u istraživanjima usporediv s onima postignutim u liječenju raka dojke prije tri desetljeća, piše Guardian.

Endometrioza je kronična bolest koja pogađa najmanje jednu od devet australskih žena i djevojaka, a simptomi uključuju bolove u trbuhu, obilne mjesečnice, nadutost, krvarenje iz mjehura i crijeva, umor, tjeskobu potaknutu boli i neplodnost.

Australska modna dizajnerica Kate Ford već 15 godina živi s bolnom bolešću, a dijagnosticirana joj je u tinejdžerskoj dobi.

'Padala sam u nesvijest. Povraćala sam. Bilo mi je sve gore i gore', rekla je. 'Jednostavno nisam mogla ništa učiniti u vezi s tim. Jedina opcija je bila da počnem uzimati pilule kada sam imala doslovno 15 godina, a ja sam odlučila da to ne učinim... Na kraju sam se jednostavno morala nositi s boli dok nisam bila dovoljno stara za operaciju, sa 17 godina', kazala je.

Otkriva da intenzivna bol može pogoditi u bilo kojem trenutku. 'Možeš u jednom trenutku biti sasvim dobro, sjediš i smiješiš se, bez boli, a onda u roku od minute - kao da je život izbrisan iz tebe... Pobijeliš, onesvijestiš se, povraćaš, boli te, kao da te netko bode u trbuh.'

Ford je prošla četiri invazivne laparoskopske operacije prije nego što se podvrgla tretmanima protiv neplodnosti koji su doveli do rođenja njezinih blizanaca u veljači prošle godine.

Pozdravila je znanstvena otkrića o endometriozi, ali je još skeptična: 'Oni još uvijek jednostavno ne razumiju što je to.'

Abbott kaže da će zahvaljujući ovom otkriću različite vrste endometrioze biti ciljano i učinkovitije tretirane, na sličan način kao i rak dojke. 'Prije trideset godina sve vrste raka dojke tretirali smo na isti način', rekao je. 'Sada znamo da postoji mnogo vrsta raka dojke i liječimo ih u skladu s tim... Poznajući vrstu endometrioze, moći ćemo predvidjeti postoji li vjerojatnost da će pacijentica doživjeti agresivan, invazivni oblik bolesti i ponuditi liječenje za očuvanje njezine plodnosti', poručio je.