LUTRIJA, AERODROM...

Velika rasprodaja grčke imovine

22.04.2013 u 10:10

Bionic
Reading

Očekuje se objava rezultata licitacije državne lutrije, a na prodaji su i bivši atenski aerodrom, industrija plina i naftne rafinerije, javlja Al Jazeera Balkan

Nakon ranijih neuspješnih pokušaja Grčka je na dobrom putu da proda dio državne imovine kako bi otplatila dio vanjskog duga, javlja Al Jazeera Balkans

Prvi korak u tom procesu očekuje se u ponedjeljak, kada bi trebali biti objavljeni rezultati licitacije državne lutrije.

Kockanje je grčka opsesija.


Industrija je vrijedna više milijardi dolara, a tržište jedno od najvećih u Europi. Ali po nalogu grčkih kreditora, državna lutrija Opap stavljena je na prodaju i za trećinu vlasništva država bi trebala dobiti blizu 300 milijuna dolara - kap u moru grčkog duga.

Opap je samo vrh ledenog brijega. Unosna industrija plina i naftne rafinerije također su stavljene na prodaju, pa čak i državna energetska korporacija.

A tu je i Helenikon, bivši atenski aerodrom - šest milijuna kvadratnih metara imovine u centru grada, zajedno s olimpijskom infrastrukturom i najvećom marinom za jahte.

Privatizacija ove imovine odgađa se već cijelo desetljeće.

Strani kreditori optužuju političare za nedostatak volje za prodaju državne imovine. Dva predsjednika već su se smijenila na čelu agencije za privatizaciju, a Selios Stavridis je treći. Njegov posao je da ove godine prikupi tri milijarde dolara.

'Novac koji bismo dobili od prodaje samo je mali dio bogatstva koje će se stvoriti razvojem te imovine, otvaranjem desetina tisuća novih radnih mjesta i stranim investicijama. A to nam je neophodno jer činjenica je da mi, Grci, nemamo više novca', navodi Stelios Stavridis.

Više o ovoj temi možete pogledati u videoprilogu AJB-a.