dogovor na pomolu

Velika potpora Ukrajini za EU kandidaturu uoči samita čelnika: 'Vjerujem da dolazi do konsenzusa'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.06.2022 19:00
  • Objavljeno 21.06.2022 u 19:00
Clement Beaune

Clement Beaune

Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Više ministara europskih poslova u utorak je reklo kako smatraju da je moguć dogovor o tome da se zajamči kandidatski status Ukrajini i Moldaviji

Unutar Europske unije "nema nijedne države koja ima problem" s tim potezom, rekao je luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn uoči sastanka sa svojim kolegama iz EU-a.

"Vjerujem da dolazi do konsenzusa", rekao je Clement Beaune, francuski ministar europskih poslova, no ipak je pozvao na oprez jer je među 27 zemalja članica EU-a potrebna jednoglasnost da bi neka nova članica dobila kandidatski status.

Ministri europskih poslova okupili su se u Luksemburgu uoči samita čelnika EU-a u Bruxellesu kasnije ovaj tjedan na čijem je dnevnom redu buduće proširenje Unije.

Europska komisija u petak je predložila zemljama EU-a da dodijele status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Međutim, i dalje ostaju pitanja o članstvu zemalja zapadnog Balkana u Uniji, dok je napredak njihovih pristupnih pregovora u zastoju već godinama.

EU mora "dati novu energiju procesu proširenja" u toj regiji, napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnici na samit EU čelnicima.

Austrija, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, "čini sve što može da pomogne zemljama zapadnog Balkana" u napredovanju prema članstvu u Uniji, rekla je austrijska ministrica europskih poslova Karoline Edtstadler u utorak.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija zemlje su kandidatkinje za EU.

Samo su Srbija i Crna Gora počele pristupne pregovore dok Albanija i Sjeverna Makedonija čekaju njihov početak. Kandidatski status za Makedoniju blokira Bugarska.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!