PRIJETNJA DRŽAVI

Velika Britanija će oduzimati putovnice islamistima

01.09.2014 u 22:04

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron u ponedjeljak je najavio namjeru da osobama za koje postoji sumnja da pripadaju radikalnim islamističkim militantima privremeno oduzme putovnice, kako bi se suprotstavio prijetnju koju predstavljaju radikalizirani britanski državljani nakon povratka iz Sirije i Iraka.

Cameron je taj prijedlog objavio nekoliko dana nakon što je Velika Britanija podigla razinu opasnosti od terorizma na viši stupanj, ustvrdivši da Islamska država (IS) predastavlja najveću opasnost po državu ikada.

Prošli je mjesec IS objavio video koji prikazuje zamaskiranog muškarca s britanskim naglaskom kako odrubljuje glavu američkom novinaru, što je uvelike zabrinulo London zbog mogućnosti da se britanski državljani koji se bore na strani islamističkih skupina vrate i izvrše napade na britanskom tlu.

'Svi smo šokirani i zgroženi barbarizmom kojem smo svjedočili u Iraku ovog ljeta', rekao je Cameron u parlamentu. Moramo, poručio je Cameron, mogućim islamistima onemogućiti da putuju i moramo se odlučno obračunati s onima koji su već ovdje i predstavljaju rizik.

Najavio je novi, posebni i ciljani zakon koji bi policiji omogućio da na granici privremeno oduzme putovnicu sumnjivim osobama i vlastima omogući dovoljno vremena da provede istragu. Po sadašnjem zakonu jedino ministar unutarnjih poslova ima ovlasti oduzeti putovnicu. Također je kazao da bi se mogao zabraniti povratak Britanaca koji su navodno prisegnuli odanost nekom ekstremističkom cilju, a to bi proširilo ovlasti koje se sada mogu primjeniti samo na strane državljane, naturalizirane građane i one s dvojnim državljanstvom.

No, zakonodavci su već izrazili zabrinutost zbog spomenutih prijedloga.

'Ne samo da krše načela međunarodnog zakona, već također krše i temeljna načela našeg običajnog prava', kazao je bivši vladin pravnik Dominic Grieve.