KIRURZI I RADIOLOZI

Veliki uspjeh liječnika iz KB-a Dubrava: Prvi put u Hrvatskoj izveden ovaj zahvat

16.06.2023 u 20:39

Bionic
Reading

Velik uspjeh vaskularnih kirurga i intervencijskih radiologa u KB-u Dubrava – prvi put u Hrvatskoj izveli su endovaskularni popravak aneurizme aorte. Riječ je o minimalno invazivnom zahvatu koji za pacijenta znači manji rizik, brži oporavak i povratak normalnom životu. Život je spašen 73-godišnjem Miroslavu Majceniću

Prije samo dva dana u operacijskoj dvorani je bio okružen mnogobrojnim medicinskim timom. 'Aneurizma aorte se napuhavala i ona je bila već veličine preko pet i pol centimetara, postojala je mogućnost da eksplodira, da pukne i gotov sam', prisjetio se Miroslav Majcenić u razgovoru za HRT.

'Praktički nemam ništa, dva mala reza, tu dolje i to je to. Nemam ništa ja sam čist kao suza a trebali su me cijelog na sve strene rezati. To je manje više slučajno otkriveno, na jednom drugom pregledu se to vidjelo', otkrio je.

Riječ je, kažu liječnici, o tihoj bolesti koja može biti opasna za život. Aneurizma je Miroslavu zahvatila trbuh i prsište, a ovi stručnjaci sve su to uspješno riješili. Prvi put u Hrvatskoj izveli su endovaskularni popravak aneurizme aorte.

'Metoda koja je omogućila da pacijenta ne izlažemo dodatnom riziku, metoda koja je znatno manje invazivna i sama kao takva donosi manje opasnosti za samog paicijenta, manje komplikacija i manji postotak smrtnog ishoda nego klasično operacijsko liječenje', objasnio je za HRT dr. sc. Andrej Šitum, pročelnik Zavoda za vaskularnu i opću kirurgiju.

Postavili su fenestrirani stent graft koji se izrađuje posebno za svakog pacijenta i nakon narudžbe nema povrata.

'Nakon tog proširenja vide se izlazišta svih abdominalnih ogranak aorte koji opskrbljuju jetru, slezenu, crijeva, bubrege. Jako je bilo bitno sačuvati sve te viselarne ogranke tako da budu prokrvljeni', rekao je dr. med. Danijel Cvetko, intervencijski radiolog u KB Dubrava.

'Po posebnoj geometriji pacijenta buše se te rupe i taj stent graft se radi ručno još uvijek, konkretno ovaj stent graft se radio u Irskoj', nastavio je. Intervencijska radiologija velik je izazov i za medicinske sestre.