ODMAH OPOZVAN

Veleposlanik snimljen kako krade knjigu u knjižari

13.12.2019 u 19:05

Bionic
Reading

Meksički veleposlanik u Argentini Oscar Ricardo Valeo Recio Becerra opozvan je u ponedjeljak nakon što se pojavila snimka koja sugerira da je pokušao ukrasti knjigu iz jedne knjižare u Buenos Airesu

'Veleposlaniku Becceri naloženo je da se vrati kući', izjavio je nakon incidenta tajnik meksičkog ministarstva vanjskih poslova Marcelo Ebrard, dodajući kako će diplomat biti predmet istrage etičkog povjerenstva.

Ebrard je naglasio da će veleposlanik dobiti otkaz ukoliko povjerenstvo utvrdi da je doista ukrao knjigu, ukazujući pritom na nultu toleranciju za nečasno ponašanje meksičkog diplomatskog osoblja.

Kako piše The Washington Post, zbog diplomatskog skandala oglasio se i meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador te je izjavio da je ovaj incident 'za žaljenje', ali je upozorio da je prerano za donošenje zaključaka. Pritom je kazao kako je Becerra karijerni diplomat i da je nužno osigurati izbjegavanje javnog linča.

Incident je, dodaje američki list, posebno neugodan s obzirom na to da je glavni cilj Obradorove politike promoviranje poštenja među javnim službenicima i dužnosnicima. Dodatni problem za njega izaziva činjenica kako je Becerra dugogodišnji pristaša predsjednikove lijevo orijentirane Stranke demokratske revolucije (PRD), čiji su visokorangirani članovi nedavno snimljeni kako kockaju s velikim ulozima u kockarnicama Las Vegasa.

Zbog nagomilanih problema s meksičkom diplomacijom Obrador je nedavno najavio rat nečasnim djelatnicima ministarstva vanjskih poslova, a dijelu veleposlanika smanjene su plaće te troškovi. Obradorovi potezi usmjereni su na njegovo predizborno obećanje da će vlast osloboditi od korupcije, ali je najnoviji incident dodatno poljuljao povjerenje Meksikanaca u svoje političke predstavnike.