izrazio mu potporu

Veleposlanik BiH u Srbiji izazvao skandal: SAD je Vulina kaznio samo zato što je Srbin

27.07.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Veleposlanik BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izazvao je diplomatski skandal izražavajući potporu šefu srbijanske obavještajne službe BIA Aleksandru Vulinu, koji je pod sankcijama SAD-a, a podržao je i dvije studentice iz Sarajeva koje su na društvenim mrežama veličale ratne zločine

Vranješ je vjerodajnice predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao ranije ovog tjedna, a odmah nakon toga sastao se s Vulinom da bi potom osobno objavio kako je šefu BIA-e, kojega je SAD sankcionirao pod optužbama za šverc oružjem i narkoticima te zbog otvorene potpore Rusiji u ratu protov Ukrajine, dao podršku.

"Potporu BIA Vulinu sam dao i u osobno ime kao veleposlanik BiH u Srbiji. Republika Srpska i srpski narod veoma dobro znaju koliko su te sankcije neopravdane i nepravedne, jer mi desetljećima trpimo razne oblike pritisaka, sankcija, oduzimanja ovlasti, kršenja ljudskih prava od SAD, OHR i drugih zapadnih zemalja", izjavio je Vranješ. Njegova je tvrdnja kako je SAD kaznio Vulina "Samo zato što je Srbin".

Vranješ je Vulinu zahvalio na tome što je je dvjema studenticama Fakulteta za kriminalistiku Sveučilišta u Sarajevu, koje su na društvenom mrežama veličale osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i zločine počinjenen nad Bošnjacima, osigurao stipendije i smještaj za nastavak studija na Akademiji nacionalne sigurnosti u Beogradu. Time je, kako je kazao Vranješ, Vulin dokazao da Srbija stoji iza svih Srba ma gdje živjeli.

Aleksandar Vranješ Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Studenticama iz Istočnog Sarajeva Slađani Todić i Valentini Vujičić zbog spornih objava na društvenim mrežama izrečena je disciplinska mjera trogodišnje suspenzije studiranja na Sveučilištu u Sarajevu, no njima je Vulin odmah ponudio nastavak studiranja u Srbiji.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još nije reagiralo na Vranješove istupe no mali su izgledi da će on zbog toga snositi posljedice jer je diplomatska mreža BiH ustrojena po tri etničke linije. Svaki veleposlanik praktično odgovara onom članu Predsjedništva BiH koji ga je i imenovao pa oni uobičajeno zastupaju potpuno različita stajališta, ovisno o tome kojoj etničkoj skupini pripadaju. BiH zbog različitih opstrukcija još nije dobila ni zakon o vanjskim poslovima pa su ministru vanjskih poslova uskraćene mogućnosti sankcioniranja veleposlanika.