RASTUĆA ISLAMIZACIJA

Vehabije brinu katolike u BiH

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 21.01.2012 15:35
  • Objavljeno 21.01.2012 u 11:36
vehabije

vehabije

Izvor: tportal.hr / Autor: Screenshot

Katolici u Bosni i Hercegovini objektivno imaju razloga za zabrinutost zbog nekih pojava u toj zemlji, a jedna od njih je svakako i prisutnost pristalica vehabijskog pokreta, izjavio je u subotu Hini Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, komentirajući činjenjicu da je Islamska zajednica BiH oštro napala vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, zbog njegova ponovljenog upozorenja na opasnost koju mogu predstavljati vehabije u toj zemlji

Kardinal Puljić je za nedavnog boravka u Australiji tijekom posjeta katoličkoj humanitarnoj organizaciji 'Pomoć Crkve u nevolji' izjavio dao je, među ostalim, zabrinut zbog činjenice da u BiH ima između tri i pet tisuća vehabija koji nastoje steći utjecaj u društvu. Kako je prenijela agencija ACN News, a citirali mediji u BiH, vrhbosanski je nadbiskup izjavio da nitko nema hrabrosti poduzeti bilo što da bi ih spriječio u takvim nakanama.

Također je podsjetio na rastuću islamizaciju u BiH temeljenu na petrodolarima iz zemalja poput Saudijske Arabije, a pritom je ukazao i na nepovoljni položaj u kojemu su katolici u BiH.

Rijaset (poglavarstvo) Islamske zajednice u BiH je na ova kardinalova upozorenja reagirao priopćenjem u kojemu je vrhbosanskog nadbiskupa optužio za dvoličnost, tvrdeći da jedno govori u BiH, a drugo izvan njenih granica.

'Kardinal je otišao u Australiju da optuži svoj grad, svoju zemlju i svoje susjede Bošnjake zbog toga što podižu džamije i zbog toga što među njima ima između tri i pet tisuća vehabija, ali državna vlast nema hrabrosti da ih 'očisti' kao što su imale one vlasti što su očistile Bošnjake iz Prozora, Stoca, Mostara, Čapljine, Livna...' stoji u priopćenju.

Ivo Tomašević je ovo komentirao podsjećajući na činjenicu da je kardinal Puljić zabrinutost vjernika pojavom vehabija opetovano isticao i ranije tijekom susreta s predstavnicima Islamske zajednice, uključujući reisa Mustafu Cerića. 'Vehabije izazivaju zabrinutost kod mnogih katolika i kardinal to stalno govori', kazao je Tomašević.

Podsjetio je i na činjenicu da danas malo tko govori o Hrvatima prognanim iz, primjerice, bugojanskog kraja ili iz Grabovice, no ipak je istaknuo da bi temeljna zadaća vjerskih zajednica i njihovih vođa trebala biti zagovaranje dijaloga koji će pomoći eliminiranju postojećih strahova.

'Vjerski poglavari moraju težiti miru temeljenom na dijalogu i razumijevanju', istaknuo je Tomašević, dodajući da je u slučaju vehabija odgovornost Islamske zajednice da se prema tom pitanju postavi na pravi način.

Na činjenicu da u BiH postoji najmanje tri tisuće vehabija koji mogu biti potencijalni sigurnosni problem, prošle je godine u istupu u državnom parlamentu upozorio i ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Džuvo koji je nakon toga također bio meta kritike Islamske zajednice.

Kasnije se ispostavilo da je Mevlid Jašarević koji je u listopadu prošle godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu također bio pripadnik vehabijskog pokreta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!