Veganski keksi s Kofi Arta

Veganski keksi s Kofi Arta

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dok čekam fotke službenog fotografa, postam ove svoje, brzinske, snimljene ovaj vikend koji sam provela pekući kekse na prvom festivalu kave u Hrvatah

Dakle, sudjelovanje na Kofi Artu je za mene bio svojevrsni reality check!

Mislila sam da znam u kakvom društvu živimo, ali očito je da je, kako bi moja baka rekla; Misliti drek znati! Sukladno s tim ostala sam u šoku kako naši ljudi reagiraju kad se nešto dijeli besplatno. I pritom je to nešto - hrana. I to ne bilo kakva, nego fina, hruskava, mirisna i slatka.

Mada, po reakcijama sam zaključila da sam mogla dijeliti i plastične kekse.
Pojeli bi se. Ljudi su naime jeli zrna kave koja su stajala na pultu kao ukras!
I pritom to nisu bili beskućnici ili gladni, obespravljeni penzioneri.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Sve u svemu, događaj je dobro prošao i ovim se putem još jednom zahvaljujem bračnom paru/organizatorima Bančević Medenica s kojima sam u pauzama za ručak uživala sjedeći na suncu, na Dolcu, u Amfori, ćakulajući o putovanjima i dijeleći strast prema prženim triljama, pišmoljima i blitvi na lešo. U Amfori, kao što vidite imaju divne bokale za vino i vodu. Soo vintage :)

Isto tako hvala i curkama sa štanda Gorenja koje su mi pomagale u tjeranju predatorski raspoloženih posjetitelja koji su nam s protvana krali sirove kuglice tijesta, pečenju keksića i pranju suđa koje višekratno koristih za izradu smjesa.

Stavljam recept prvih keksića koji su oduševili mnoge posjetitelje.
Obećala sam im da će danas biti na blogu. Pa eto ga.

za 10ak kekasa

1 i 1/2 šalica zobenih pahuljica
2 žlice pirovog brašna
1/2 žličice cimeta
4 prstohvata mljevenog klinčića
2 žličice kave
1/8 žličice narančinog ekstrakta
1/4 šalice javorovog sirupa
1/2 šalice Muscovado šećera
2 žlice rižinog mlijeka
6 žlica kokosovog ulja
1/2 žličice limunove korice ili ekstrakta limuna
prstohvat soli

Zagrijte pećnicu na 190 C.

Sve sastojke ubacite u posudu i dobro izmješajte. Moraju se pretvoriti u lagano ljepljivu smjesu koju ćete onda odvajati žličicom i stavljati na masnim papirom obložen protvan.

Pazite na razmak između keksića, jer se tijekom pečenja rašire/razliju po protvanu pa je uputno izbjeći njihovo pretvaranje u jednu golemu, sjajnu plohu.

Pecite ih 12 do 14 minuta.

Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade. Kad se to dogodi pretvorit će se u hruskave, tanke, okrugle pločice koje je gušt grickati i uživati u okusima.

Ova se stvar toliko puta odvrtila u šatoru da mi i danas zuji u ušimaaaa, ali bolje to nego Miroslav Škoro!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!