KATOLIČKA CRKVA

'Većina svećenika zlostavljača psihički je normalna'

08.12.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Studija njemačke katoličke crkva pokazala je da je većina svećenika koji su proglašeni krivima za seksualno zlostavljanje maloljetnika psihički normalna

Za samo 12 posto njih je utvrđeno da su pedofili, navodi se u izvješću koji je u petak objavio biskup iz Triera Stephan Ackermann, glasnogovornik crkve u slučajevima zlostavljanja.

Psihološki testovi koji su naručeni u biskupijama širom Njemačke pokazali su da bi se samo pet posto svećenika zlostavljača moglo klasificirati kao efebofile, to jest one koje imaju spolnu sklonost prema starijim adolescentima.

"Nema značajne razlike u rezultatima u odnosnu na opću populaciju u Njemačkoj", izjavio je dr. Norbert Leygraf, jedan od stručnjaka koji je proučavao izvješća o svećenicima predatorima otkrivenima u proteklom desetljeću. No, Leygraf nije dao nikakvo objašnjenje zašto je čak 68 posto zlostavljača opisano kao psihički normalno.

Prema crkvenim istraživanjima, počinjena seksualna zlostavljanja uglavnom se mogu opisati da su unutar normalnih psiholoških granica i samo je za nekoliko slučajeva ocijenjeno da se radi o određenoj psihopatologiji.

Prema studiji, biskupska izvješća pokazala su da je 54 svećenika heteroseksualno, 37 posto homoseksualno, a devet posto biseksualno orijentirano.

Gotovo svi svećenici zlostavljači kazala su da su svoje žrtve upoznali u svojim župama ili u školama.

Biskup Ackermann odbacio je bilo kakvu povezanost seksualnog zlostavljanja s celibatom, pravilom koji katoličkim svećenicima brani ženidbu i koji neki kritičari smatraju jednim od glavnih razloga zlostavljanja koje su potresla katoličke zajednice u Europi i Sjevernoj Americi.

"Nema uzročne veze između celibatskog načina života i seksualnog zlostavljanja", izjavio je Ackermann na konferenciji za novinare u Trieru

Upitan zašto su u 75 posto slučajeva žrtve muškarci, kazao je kako mnogi slučajevi datiraju nekoliko desetljeća unatrag kada su svećenici uglavnom dolazili u kontakt s dječacima.

"Tada za oltarima nije bilo ženskih poslužitelja. Tamo su bili dječaci s kojima su svećenici u svakodnevno radu provodili najviše vremena", kazao je biskup Ackermann.

Zagovaratelj žrtava Norbert Denef odbacio je studiju, ocjenivši je pristranom u korist crkve koja ju je naručila, te pozvao na osnivanje nezavisnih povjerenstava za proučavanje slučajeva zlostavljanja unutar crkve.

"Vi ne bi pitali mafiji da istraži svoje zločine", izjavio je za dnevnik Die Welt Norbert Denef, vođa grupe pod nazivom Netzwerk B.

Val otkrivenih svećeničkih seksualnih zlostavljanja, s brojnim slučajevima koji datiraju iz prethodnih desetljeća, uzdrmao je 2010. katoličku crkvu u Njemačkoj te ponukao na izradu šire studije i analizu biskupijskih izvješća. Oko 600 ljudi je nakon toga prijavilo seksualno zlostavljanje od strane svećenika, a oko 180.000 Nijemaca napustilo je crkvu te godine, što je 40 posto više nego godinu ranije.