PRVIH 100 DANA MANDATA

Većina složna: Grabar Kitarović treba postati predsjednica svih građana!

29.05.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Prije točno stotinu dana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović preuzela je Ured predsjednice na Pantovčaku i započela svoj petogodišnji mandat. U ovih nekoliko mjeseci vlasti na Pantovčaku mandat joj je bio obilježen klimavom kohabitacijom s Vladom, a upravo su to izdvojili i saborski zastupnici koje smo upitali za komentar prvih sto dana Kolinde Grabar Kitarović

Uobičajeno je da se novoj vladi ili novom predsjedniku pri dolasku na vlast ili funkciju daje stotinu dana poštede, no ako je suditi po prvih stotinu dana mandata Kolinde Grabar Kitarović, mira pretjerano nije bilo, pogotovo kada se govori o odnosu Ureda predsjednice s Vladom.

'Od strane lijeve političke opcije i lijevih medija Kolinda Grabar Kitarović dočekana je na nož od samog starta. Sjećamo se izjava predsjednika Vlade, ali i potpredsjednice Pusić koja je rekla da je ona pobijedila, ali da će morati mijenjati svoju politiku. To je neobična izjava, jer je Grabar Kitarović došla na poziciju temeljem svoje osobnosti, ali i temeljem politike koju zagovara. Čini mi se da je u prvih 100 dana provodila ono što je i najavljivala tijekom kampanje i da je realizirala političke poruke i dojam je i da su građani to dosta dobro primili', prokomentirao je za tportal prvih 100 dana predsjednice član Predsjedništva HDZ-a i glasnogovornik Kluba zastupnika te stranke Gordan Jandroković.

Podsjetio je Jandroković i na njezina međunarodna putovanja na kojima se susrela s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, papom Franjom. 'Posjetila je i SAD i BiH i tu je uspješnija od Josipovića koji je svoju politiku usmjerio prema prostoru jugoistoka Europe i bio je dojam da je zanemario naše partnere u Europskoj uniji i NATO-u', kaže Jandroković.

Javnost je, napominje, bila zainteresirana i za njezine susrete s čelnicima parlamentarnih stranaka, na kojima se jedino nije pojavio predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Tog pokušaja dijaloga prisjetio se i HDSSB-ov Josip Salapić.

'Mi smo se odazvali sastanku, no mislim da se nije trebalo fokusirati na to hoće li doći Milanović ili neće. Mi smo rekli da bi trebao otići pa poslije komentirati je li to korisno ili ne. Mi smo otišli i iznijeli neke prijedloge, nadamo se da će nakon toga doći i konkretizacija mjera koje je predsjednica najavila u kampanji', kazao je Salapić.

Prvi stotinu dana, kaže Salapić za tportal, vrijeme je uhodavanja i na neke propuste se možda i može zažmiriti.

'Međutim, smatram da poslije izbora, neovisno o tome tko je glasao za nju, ona treba biti predsjednica svih građana Hrvatske, bilo desnih ili lijevih. Situacija oko Jasenovca, Bleiburga, odlaska u Kumrovec, situacije koje su se događale oko proslave Oluje u Kninu ili Zagrebu, nisu bile potrebne. Jer nitko joj ne bi zamjerio da je svojom pojavom dala počast svim žrtvama bez obzira na prošlost koja se događala, a ona je sama u tajnosti otišla odati počast. Mogla je to i u službenoj dužnosti. I Bozanić je bio na Bleiburgu, pa je mogla i predsjednica', kaže nam Salapić.

383495 ,383314,382730,382365

Podsjetimo, posjeti predsjednice Jasenovcu i Bleiburgu dan uoči obljetnica izazvali su dvojake reakcije u javnosti. Kritika je bilo i oko promjena mišljenja o proslavi obljetnice Oluje mimohodom u Zagrebu.

S tim kritikama HDZ-ov Jandroković se ne slaže. 'Moj je dojam da su predsjednik Vlade i njegovi partneri na manipulativan način pokušali iskoristiti sjednicu VNS-a i u javnost pustili nešto što nije dogovoreno i premijer to radi vrlo često. Međutim, pokazalo se da pozicija predsjednice nije bila takva i ne bi trebalo dirati 5. kolovoza, jer je postao simbol pobjede i stvaranja države i mislim da je stajalište ispravno', kaže Jandroković.

U stotinu dana mandata Jandroković ne vidi ništa što bi se moglo nazvati propustom, no s tim se ne bi složila SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. 'Prvih sto dana, možda je razumljivo u neko prvo vrijeme, pokazala je dosta lutanja. Ono što mi se čini da nije nikako dobro, ali ima vremena da se ispravi, da doista bude predsjednica jer su je građani izabrali, da ne bude produžena ruka HDZ-a. Na kraju krajeva tu su i njezine eksplicitne izjave da će bolje surađivati kad premijer bude netko drugi, odnosno iz HDZ-a. To si jedna predsjednica ne može i ne smije dozvoliti bez obzira na neke svoje unutarnje afinitete. Na kraju krajeva i donacije zajedno s amblemom HDZ-a apsolutno su nedopustive', poručila je za tportal SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

SDP-ovka predsjednici zamjera to što često govori jedno, a radi drugo i što nije konzistentna u stavovima.

'Kod antifašizma ne može i ne smije biti mucanja i ne može se birati publika pa govoriti, kao u Istri, sasvim izravno, prihvatljivo dok s druge strane muca i uklanja biste. To ne doprinosi afirmaciji antifašizma i antifašističkih vrijednosti', kaže Ingrid Antičević Marinović.

No ima li prema SDP-u Grabar Kitarović i dobrih poteza? Dobar je potez to što radi na afirmaciji prava žena. To je svakako dobro i to nije mala stvar. Međutim, ima puno prostora za zajedništvo i to se od nje očekuje, ali očito je da nema snage oduprijeti se HDZ-u', mišljenje je SDP-ove Ingrid Antičević Marinović.

Ni SDP-ovi koalicijski partneri u HNS-u nemaju baš najbolje mišljenje o prvih stotinu dana mandata. 'Na primjeru predsjednice Grabar Kitarović vidi se da je sto dana prekratko vrijeme da se ispune obećanja ili napravi nešto ozbiljno. Nadam se da će u vremenu koje je pred njom biti uspješnija', kazao je za tportal HNS-ov saborski zastupnik Igor Kolman.

Što saborski zastupnici savjetuju predsjednici Grabar Kitarović?

Neovisno o njezinu dosadašnjem radu i mišljenju o njemu, priupitali smo naše sugovornike što savjetuju predsjednici za ostatak mandata.

'Što dalje od HDZ-a, to će biti bolja predsjednica', kratko je poručila Ingrid Antičević Marinović.

Na sličnu je tragu i HDSSB-ov Salapić. 'Savjetujem joj da postane predsjednica svih, i desnih i lijevih, faktor pomirenja, faktor suradnje. Ne trebaju joj ove povijesne stranputice gdje će danas biti na strani bilo desnih, bilo lijevih. Ona ima naše poštovanje kao predsjednica, ali i zamolbu da se odmakne od jedne politike i postane predsjednica svih građana', kaže Salapić.

Isto mišljenje dijeli i HNS-ov Kolman. 'Da postane predsjednica u pravom smislu. Odmakne se o pogubne politike HDZ-a po hrvatsko društvo i u skladu s ovlastima radi na izgradnji onoga što nam treba - moderne europske Hrvatske u kojoj su pravo na različitost, sloboda i dostojanstvo pojedinca temeljne vrijednosti, za koju ima mjesta u budućnosti, umjesto da je talac radikalizirane prošlosti', kaže Kolman.

Gordan Jandroković iz HDZ-a, stranke iz koje je predsjednica potekla, nije htio dijeliti previše savjeta. 'Treba ustrajati na čemu je dobila povjerenje građana bez obzira na sve pritiske, mora da bi bila vjerodostojna braniti svoj svjetonazor i politički program, a to ne isključuje toleranciju i uključivanje svih segmenata društva u razvoj Hrvatske', zaključio je Jandroković.