REZULTATI REFERENDUMA

Većina prosvjetara iz sindikata Preporod odbacila je Vladinu ponudu. Što sad?

05.12.2019 u 10:49

Bionic
Reading

Čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je u četvrtak kako njegov sindikat neće večeras potpisati sporazum s Vladom, budući da se provedenim izjašnjavanjem čak 61,82 posto od ukupno ispitanih 10.677 članova sindikata i drugih sudionika štrajka izjasnilo protiv sporazuma

Stipić je na konferenciji za novinare u Dubrovniku kazao se za prihvaćanje Vladine ponude izjasnilo 38,18 posto ispitanih, a protiv je bilo 61,82 posto.

Izjašnjavanje je provedeno u 385 škola u kojima djeluje Sindikat Preporod, a bilo je uključeno i nastavno i nenastavno osoblje.

'Jasno je da većina zaposlenih ovakav aranžman jedne priče ne podržava. Sindikat Preporod neće večeras potpisati taj sporazum', poručio je Stipić i dodao kako je ovaj rezultat izjašnjavanja poruka premijeru Andreju Plenkoviću, ali i sindikatima koji su sporazum prihvatili.

Naglasio je kako je većina članova njegova sindikata pokazala da ne prihvaća ovakav kraj štrajka, zamjerajući ostalim prosvjetnim sindikatima što nisu ispunili obećanje da će prije odluke o prihvaćanju sporazuma provesti izjašnjavanje među sudionicima štrajka.

  • +10
Nastavnici štrajkaši u Puli snimili svoju milenijsku fotografiju Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

U razgovoru za Dnevnik Nove TV u utorak, Stipić je rekao da njihovi članovi, kakav god rezultat referenduma, neće samostalno nastaviti sa štrajkom. Napomenuo je da će u slučaju da se članovi Preporoda izjasne protiv ponude, to ipak biti svojevrsna poruka i znat će se je li sporazum bio isforsiran.

Preporod je, podsjetimo, jedini školski sindikat koji je Vladinu ponudu dao na izjašnjavanje, dok su ostali sindikalni čelnici prihvatili ponudu te je time prekinut štrajk u školama.

Na dnevnom redu današnje Vladine sjednice s početkom u 16 sati nalaze se Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama te Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.