NE DAJU LATSE

Većina Latvijaca protiv pristupa eurozoni

13.05.2013 u 17:59

Bionic
Reading

Latvija ispunjava službene kriterije za pristup eurozoni, pokazuju službeni podaci, ali većina Latvijaca protivi se tom potezu.

Prosječna godišnja inflacija, ključni kriterij za ulazak u eurozonu, iznosila je u prva tri ovogodišnja mjeseca 1,2 posto i time je bila znatno unutar okvira propisanih za članice eurozone, izvijestio je državni statistički ured.

U travnju potrošačke cijene pale su 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navode.

Vlada u Rigi tvrdi da već ispunjava sve kriterije za ulazak u zonu primjene jedinstvene europske valute, uključujući inflaciju, visinu javnog duga i deficita.

Početkom ožujka podnijeli su Europskoj komisiji zahtjev za procjenom spremnosti za ulazak u eurozonu 1. siječnja 2014. Odluka se očekuje početkom srpnja.

Mala baltička zemlja bilježi znatno jači gospodarski rast od većine aktualnih članica eurozone i u prvom je ovogodišnjem tromjesečju njezino gospodarstvo poraslo za sezonski neprilagođenih 3,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je ipak osjetno slabije od prvog prošlogodišnjeg tromjesečja kada je stopa rasta iznosila čak 5,1 posto.

Ekonomski rast nije ipak ključni kriterij za pristup neke zemlje eurozoni.

Većina Latvijaca ne dijeli entuzijazam vlade i protivi se njezinom nastojanju da zemlja pristupi eurozoni u siječnju iduće godine, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja, koje je provela agencija TNS.

Tako se 63 posto ispitanika izjasnilo protiv uvođenja eura, a 36 posto njih poduprlo je taj potez, pokazala je anketa TNS-a.

Čak 24 posto ispitanika objavilo je 'jako negativan' stav prema zamjeni domaće valute latsa eurom, a samo sedam posto objavilo je 'jako pozitivan stav".

U anketi je sudjelovalo 1016 građana u dobi od 15 do 74 godine, a provedena je u razdoblju od 2. do 23. travnja.

Vlada je u više navrata otklanjala zahtjeve da se provede referendum o pristupu eurozoni, uz argument ministra financija da bi mogao rezultirati 'čitavim nizom raznih provokacija'.

Tečaj latsa već je fiksiran za euro i vlada tvrdi da će pristup eurozoni pomoći gospodarstvu jer će olakšati trgovinu i ojačati povjerenje ulagača.

Susjedna Estonija usvojila je euro u siječnju 2011. a Litva ga planira uvesti u 2015.