UVJERENI U POBJEDU

Većina Izraelaca želi nuklearni napad na Iran

15.11.2013 u 13:44

Bionic
Reading

Blizu dvije trećine židovskog stanovništva Izraela se protivi planu dogovora o nuklearnom pitanju o kojem razgovaraju Iran i velike sile, prema ispitivanju objavljenom u petak

Na pitanje 'Treba li Izrael podržati ili se protiviti dogovoru s Iranom?' 65,5 posto ispitanih je odgovorilo da mu se treba usprotiviti, 16,2 posto ga podržava, a ostali su neopredijeljeni.

Ispitivanje također ukazuje da je većina od 52,4 posto izraelskih Židova sklona izraelskom napadu na nuklearna postrojenja u slučaju lošeg dogovora i ako Iran nastavi svoj nuklearni program, dok se 26,8 posto ispitanih protivi takvom napadu.

Velika većina (68,8 posto) drži da je izraelska vojska u stanju sama pokrenuti napad na Iran. Ta anketa objavljena u dnevnom listu Izrael Hayom provedena je na uzorku 500 osoba među židovskim stanovništvom, iz kojeg su isključeni izraelski arapi (20 posto).

Izrael se sukobio sa SAD-om u pogledu plana dogovora o kojem pregovara skupina 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka). Premijer Benjamin Netanyahu se zalaže za pooštrenje međunarodnih sankcija Iranu, dok je američki predsjednik Barack Obama sklon pregovorima popraćenim ublaženjem sankcija.

Izraelski ministar gospodarstva Naftali Bennett, koji se nalazi u posjetu Washingtonu, optužio je u četvrtak Sjedinjene Države za se igraju sa sigurnošću Izraela.

Bennetta, čelnika nacionalističke vjerske stranke Židovski dom Benjamin Netanyahu je poslao u SAD da lobira u američkom kongresu koji je nesklon diplomatskom rješenju.