KORAK DO WASHINGTONA

Većina članica EU-a podržala Kristalinu Georgievu za čelnicu MMF-a

03.08.2019 u 00:17

Bionic
Reading

Većina vlada članica Europske unije podržala je u petak Bugarku Kristalinu Georgievu kao svoju kandidatkinju za čelnicu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Georgieva je u drugom krugu, nakon više od 12 sati razgovora i podjela među vladama Unije, dobila glasove 56 posto članica koje predstavljaju 57 posto stanovništva

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire je u petak navečer je rekao da je Europska unija nominirala Georgijevu za čelnicu MMF-a, izvijestila je agencija dpa.

Kandidatima je za imenovanje trebalo 55 posto glasova 28 članica EU-a koji predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije no jedini preostali protukandidat Georgievoj, Nizozemac Jeroen Dijsselbloem, je nakon drugog kruga glasovanja prihvatio rezultat i čestitao Georgijevoj na Twitteru poželjevši joj "uspjeh". Ostali kandidati su se ranije povukli.

Kandidature za čelnika Međunarodnog monetarnog fonda, čije je sjedište u Washingtonu, mogu se podnijeti do 6. rujna a 24-ročlani Izvršni odbor MMF-a, koji donosi konačnu odluku, rekao je da se nada izpor zaključiti do 4. listopada.

Izbor Georgieve na čelo MMF-a je gotovo siguran jer ta funkcija tradicionalno pripada Europi a čelno mjesto Svjetske banke Sjedinjenim Državama. To nepisano pravilo nedavno su pokušale osporiti druge zemlje no veću težinu u toj instituciji imaju glasovi bogatijih zemalja jer daju veći doprinos fondu.

"Gospođa Georgieva je dobila 56 posto glasova zemalja koje predstavljaju 57 posto stanovništva EU-a a Dijsselbloem je dobio 44 posto glasova zemalja koje čine 43 posto stanovništva", rekao je neimenovani izvor agencije AFP i najavio da će ministri financija u telefonskoj konferenciji razmotriti rezultate glasovanja.

Georgijeva bi trebala prevladati još jednu prepreku - dobnu granicu. Formalno čelnik MMF-a kako bi bio izabran ne smije imati više od 65 godina a Georgieva u kolovozu puni 66. Izvor agencije dpa iz EU-a je, međutim, rekao da se SAD slaže s promjenom tog pravila te stoga izbor Georgieve ne bi trebao doći u pitanje.

Bivša čelnica MMF-a Francuskinja Christine Lagarde podnijela je ostavku u srpnju nakon što su je čelnici EU-a izabrali za nasljednicu Marija Draghija na mjestu predsjednika Europske središnje banke.

  • +14
Christine Lagarde Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kandidati su bili Jeroen Dijsselbloem koji je vodio euroskupinu, španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calvino, guverner finske narodne banke Olli Rehn i Bugarka Kristalina Georgieva, bivša povjerenica za proračun Europske komisije i sadašnja visoka dužnosnica Svjetske banke.

Europske su vlade podijeljene te sjeverne članice EU-a podržavaju Dijsselbloema ili Rehna, južne Calvino a istočne Georgievu, kazao je jedan europski dužnosnik.