KIŠA METEORA

Večeras gledajte spektakl na nebu

12.08.2010 u 11:00

Bionic
Reading

U četvrtak navečer oko ponoći imat ćemo priliku promatrati jednu od najljepših kiša meteora Perzeida u posljednjih nekoliko godina

Budući da Državni hidrometeorološki zavod najavljuje vedro vrijeme u cijeloj Hrvatskoj te da su od mlađaka prošla samo dva dana, uvjeti za uživanje u spektaklu trebali bi biti idealni.

Pažljivi promatrači u prirodi mogu očekivati da će na vrhuncu predstave svakoga sata vidjeti između 60 i 100 zvijezda padalica, a čak i u gradovima sa svjetlosnim zagađenjem bit će ih vidljivo desetak na sat.

Perzeidi
su godišnja kiša meteora najuočljivija sredinom kolovoza, a ime su dobili jer se čini da dolaze iz zviježđa Perzeja koje će u trenutku kiše izlaziti na sjeveroistočnom dijelu neba. U našim su krajevima poznati i kao 'suze svetoga Lovre' jer vrhunac dostižu oko Lovrečeva 10. kolovoza kada Zemlja prolazi kroz najgušći dio potoka Perzeida. Prema legendi, Rimljani su 258. godine mučili i spalili sv. Lovru. Usred torture on je svojim mučiteljima navodno rekao: 'Na jednoj sam strani već pečen, okrenite me na drugu', a spektakl koji se svake godine odigrava između 8. i 14. kolovoza postao je poznat kao 'vatrene suze svetog Lovre'.


Potok nastaje raspadanjem kometa 109P/Swift-Tuttle za njegova prolaska blizu Sunca. Kada Zemlja uđe u oblak komadića stijena i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti, oni, pri brzini od oko 200 tisuća kilometara na sat, izgaraju u gornjim slojevima atmosfere.

Komet Swift-Tuttle otkriven je 1862. godine, a zadnji je put uočen 1992. Za putovanje oko Sunca treba mu oko 130 godina.

Perzeidi su najjača godišnja meteorska kiša, a ovogodišnji vrhunac bit će u noći između 12. i 13. kolovoza u ranim jutarnjim satima. Njihova će aktivnost naglo narasti nakon ponoći. Najbolje je otići iz grada u prirodu, leći na proplanak u dobrom društvu, uključiti CD player s glazbom po izboru i uživati u prirodnom light showu. Za promatranje nije potrebna nikakva astronomska oprema.