SLOVENIJA

Veća prava istospolnim zajednicama

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2009 18:01
  • Objavljeno 10.07.2009 u 17:57
homoseksualci gay

homoseksualci gay

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Zajednice osoba istoga spola u Sloveniji će ubuduće imati neka prava koja su do sada pripadala samo partnerima različita spola u bračnoj zajednici i dugogodišnjim izvanbračnim zajednicama, odlučio je slovenski ustavni sud, poništivši neke članke iz zakona o registraciji istospolnih partnerskih zajednica

'Pravorijek ustavnog suda izrazito nas je obradovao. To je praznik za osobe homoseksualne orijentacije', izjavio je u petak na konferenciji za novinare Mitja Blažič. Novinar i homoseksualni aktivist Blažič zajedno je sa svojim partnerom prvi iskoristio zakonsku mogućnost o registraciji partnerstva istospolno usmjerenih što je prihvaćeno 2006.

Njih su dvojica prvi u Sloveniji javno registrirali svoju vezu pred općinskim vlastima, odmah nakon donošenja zakona u vrijeme prijašnje vlade desnog centra. No odmah su na ustavnom sudu pokrenuli i postupak pobijanja zakonskih članaka po kojima homoseksualni parovi ne mogu biti nasljednici partnera u slučaju njegove smrti niti imati neka druga prava koja pripadaju muškarcima i ženama u mješovitu partnerstvu u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici.

Sada im je ustavni sud dao za pravo, poništivši te zakonske članke, a parlamentu naložio da zakon o istospolnim partnerskim zajednicama u roku šest mjeseci uskladi s odredbama pravorijeka.

U međuvremenu, istospolne zajednice imat će prava kao da je zakon već izmijenjen, a prijašnje odredbe, koje su proglašene diskriminatornima, poništene su. 'Sa sadašnjom vladom pregovaramo o dopuni zakona o registraciji istospolnih zajednica jer prijašnji nije samo diskriminatoran i neustavan nego u njemu nedostaju mnoge potrebne stvari', rekao je Blažič na konferenciji za novinare.

Odluka ustavnog suda potvrđuje da se istospolne partnerske zajednice mogu zakonski tretirati kao bračna zajednica i izvanbračne trajne veze, rekao je Blažič. Pravorijek ustavnog suda kritizirao je čelnik radikalne desnice Zmago Jelinčič. Naveo je da je odluka posljedica prevlasti ustavnih sudaca koje je izabrala ljevica te da ga ne bi čudilo da Pahorova vlada zbog skretanja pozornosti javnosti s gospodarske krizu dopusti da istospolne zajednice posvajaju djecu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi