UNATOČ PROSVJEDIMA

Već sljedećeg petka u Vukovaru prve ploče na ćirilici?

31.08.2013 u 08:36

Bionic
Reading

Prve dvojezične ploče, ispisane latiničnim i ćiriličnim pismom, na području Vukovara bit će postavljene tijekom idućeg tjedna. Neslužbena je to informacija koja je za Večernji list potvrđena iz više izvora u Vukovaru. Prema tim istim informacijama, postavljanje ploča bit će organizirano najvjerojatnije u petak, 6. rujna

'Toga dana trebale bi biti postavljene u isto vrijeme četiri ploče. Riječ je o objektima Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije, Policijske postaje Vukovar, Državnog odvjetništva i suda. Kasnije bi se išlo i u postavljanje svih ostalih dvojezičnih ploča', rekao je izvor Večernjeg lista.

Podsjeća i da je većina ploča izrađena još proljetos te da se od tada samo čeka odluka Vlade RH i ministra Arsena Bauka o njihovu postavljanju na objekte za koje su i namijenjene.

'Nemamo zasad nikakvih informacija o datumu početka postavljanja dvojezičnih ploča. Odluku o tome donosi Ministarstvo i ona će na vrijeme biti objavljena', kratko je samo rekao pročelnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske Goran Bošnjak.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da ne očekuje skoro postavljanje ploča iz nekoliko razloga.

'Jedan je taj što je zahtjev da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta još u saborskoj proceduri. Drugi je što se približava i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara', rekao je Josić.

Stožer je prethodno najavio i da će po cijenu prijava uklanjati postavljene ploče. Ploče se postavljaju u skladu s provođenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i rezultatima popisa stanovništva prema kojem u Vukovaru živi više od jedne trećine građana srpske nacionalnosti.