OGLASIO SE MOL

'Važnost naše ponude za Inu je jako precijenjena'

12.12.2010 u 14:34

Bionic
Reading

Suvlasnik Ine, mađarska naftna tvrtka MOL koja je nedavno ponudila otkup dionica od malih dioničara Ine, priopćila je u nedjelju kako je važnost te ponude precijenjena i tvrdi da njezin ishod neće utjecati na prava hrvatske Vlade kao suvlasnika domaće naftne kompanije

'Iznenađeni smo nagađanjima oko važnosti naše ponude. Vjerujemo da je njezina važnost jako precijenjena', stoji u priopćenju MOL-a koji je prošli tjedan izvijestio o ponudi za otkup dionica od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna po dionici.

To je cijena po kojoj je MOL kupovao Inine dionice u dobrovoljnoj javnoj ponudi iz 2008. godine, a oko 60 posto veća cijena nego se trgovalo dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi.

U mađarskoj tvrtki ističu da je ponuda dio dugoročne i javno objavljene strategije daljnjeg povećanja vlasničkog udjela u Ini. 'To je također transparentna javna prilika za više od 30.000 dioničara, a što je najvažnije za tisuće sadašnjih i bivših radnika INE koji dosad, zbog snažnog pada cijele dionica od naše dobrovoljne javne ponude, nisu mogli ostvariti stvarnu vrijednost Ininih dionica', navodi se u priopćenju MOL-a.

U priopćenju se podsjeća da MOL i Vlada zajednički upravljaju Inom na temelju vlasničkog udjela od 92 posto i dioničarskog ugovora koji je potpisan 2003., a proširen 2009.

'Neovisno o tome posjeduje li MOL više ili manje od 50 posto dionica, prava vlade u Ini zaštićena su dioničarskim ugovorom i na njih ni na koji način neće utjecati ishod naše ponude', ističe se.

U MOL-u navode da vlada, među ostalim, zadržava pravo na imenovanje svojih predstavnika u upravljačka tijela Ine, pravo veta na strateške odluke, pravo prvokupa MOL-ovih dionica Ine, a nepromijenjeno ostaje i pravo ponovnog otkupa u slučaju neprijateljskog preuzimanja MOL-a.

Grupa MOL u priopćenju naglašava da su joj interesi istovjetni vladinima, a to je učiniti Inu snažnom, kompetitivnom i uspješnom hrvatskom tvrtkom koja hrvatskom gospodarstvu daje nove vrijednosti, veće poreze i investicije te više radnih mjesta.

Podsjećaju da se MOL u nekoliko prilika dokazao kao pouzdan partner Ine i Hrvatske. MOL je izravno i kroz Inu investirao više od 20 milijardi kuna u hrvatsko gospodarstvo, a tijekom krize 2008. je pomogao Ini da riješi ozbiljan problem s likvidnošću i tako izravno spasio 16.000 radnih mjesta u Ini, stoji u priopćenju MOL-a.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u petak kako je Vlada na tragu rješenja u vezi s ponudom MOL-a, koje će biti u skladu sa strateškim i nacionalnim interesima Hrvatske. Ministarstvo gospodarstva priopćilo je također u petak kako se vlada ne odriče prava i mogućnosti donošenja drugačijih zakonskih i institucionalnih rješenja u odnosu na status ugovornih strana, ali i zaštite strateških interesa u energetskom sektoru.

U stajalištima Vlade se naglašava i kako će hrvatska Vlada poštivati i izvršavati sve formalne sporazume i ugovore, a prihvatit će i neformalne sporazume sa svim investitorima, čiji se ciljevi i namjere podudaraju s Vladinim ciljevima u smislu zaštite vlasništva, ulaganja i upravljanja u energetskom sektoru

MOL trenutno u Ini ima 47,155 posto dionica, Vlada ima 44,836 posto, a 8,009 posto dionica imaju institucionalni i privatni investitori i na tih se osam posto dionica odnosi i ponuda MOL-a.

Nakon MOL-ove objave o ponudi otkupa, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obustavila je trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, dok javnost ne bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude MOL-a, a ta obustava još traje.