PREURANJENE KRITIKE IZRAELA

'Važna pitanja o iranskom nukelarnogm programu nisu riješena'

08.11.2013 u 21:44

Bionic
Reading

Važna pitanja pregovora o iranskom nuklearnom programu još trebaju biti riješena, rekao je u petak navečer francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius

'Za sada važnija pitanja još nisu riješena, ali u Ženevi radimo da to postignemo, bude li moguće', rekao je ministar koji se u petak pridružio svojim kolegama iz Velike Britanije, Njemačke i SAD-a na razgovorima o iranskom nuklearnom programu.

'Francuska želi vjerodostojan sporazum o iranskom nuklearnom programu', rekao je ministar u kratkoj izjavi.

On je razgovarao s Catherine Ashton, visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, koja predvodi pregovore i s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Pregovori se vode između Irana i skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija + Njemačka).

Bijela kuća: Izraelske kritike su preuranjene

Bijela kuća u petak je kazala da su 'preuranjene' izraelske kritike sporazuma s Iranom o njegovom nuklearnom programu.

Zamjenik glasnogovornika američkog predsjednika Baracka Obame, Josh Earnest, rekao je da u pregovorima u Ženevi nije sklopljen sporazum.

'Svaka kritika sporazuma je preuranjena', dodao je na konferenciji za novinare u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, kojim je Obama putovao iz Washingtona u New Orleans u posjet posvećen gospodarskim temama.

Earnest, upitan o upozorenju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua državnom tajniku Johnu Kerryju o sporazumu s Teheranom, rekao je da se SAD i Izrael u potpunosti slažu s potrebnom sprečavanju Irana da izradi nuklearno oružje.

Netanyahu je ranije u petak rekao pred Kerryjem u razgovoru u četiri oka u Tel-Avivu da njegova zemlja nije vezana tim sporazumom i da će učiniti sve potrebno za obranu i sigurnost svog naroda.

Nakon tog susreta Kerry je otišao u Ženevu gdje je najavio da još nema dogovora o iranskom spornom nuklearnom predmetu, o kojem od četvrtka pregovaraju velike sile i Iran.

Po State Departmentu Kerry mora pomoći smanjenju razlika u pregovorima na kojima sudjeluje na poziv Catherine Ashton, visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, koja predvodi razgovore.