snijeg na cestama

HAC upozorava vozače: Ne pretječite ralice i prilagodite vožnju snježnim uvjetima

02.12.2020 u 13:43

Bionic
Reading

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretiču ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena

"Vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost", priopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina.

"Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće - nastao bi kolaps, kolona ralica", kažu u HAC-u.

Pojašnjavaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama snježnih padalina podrazumijeva i određenu količinu snijega na kolniku.

Video: Nel Pavletic/PIXSELL

To svakako ne znači, kažu u HAC-u da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina iako vozači imaju drugačiji privid s obzirom na to da se 10-ak minuta nakon prolaska ralice stvara novi pokrivač koji se čisti u slijedećem ciklusu.

HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da se vozilom ne zaustavljaju na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, što može završiti kobno već da se zaustave na odmorištu.

Video: Nel Pavletic/PIXSELL

Vozače pozivaju na oprez i zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Stanje na cestama može se provjeriti na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a pa je u vožnji važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

Ralice čiste dionicu autoceste Delnice - Oštrovica Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL