ZIMSKI UGOĐAJ

[VIDEO/FOTO] Snijeg zabijelio dijelove Hrvatske, pahulje lepršaju i u Rijeci i Zagrebu

02.12.2020 u 08:38

Bionic
Reading

Snijeg pada u Gorskom kotaru, na Učkoj, u dinarskom gorju, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Poneka pahulja nošena burom zabilježena je i na području Senja. Snijeg će, kako se čini, zahvatiti i šire zagrebačko područje, granica se ipak pomaknula, no izostat će u Slavoniji i Baranji, javlja N1

Od jutra kiši pa i grmi duž obale, gdje treba računati na lokalno obilniju oborinu u danima pred nama, pa bi do petka lokalno moglo pasti i do 100 litara kiše po metru četvornom, najizglednije na području Dalmacije. Postoji opasnost od bujičnih i urbanih poplava, upozorava N1.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević oko 10 sati javila se iz Jastrebarskog, u kojem je tada već padao snijeg i stvarao se tanki sloj na zemlji. Navela je kako je padalinama uzrok Genovska ciklona, te da se snijeg širi prema Zagrebu. Najviše snijega očekuje se u Gorskom kotaru, gdje bi ga moglo biti 30-40 centimetara. Meteorologinja je upozorila i na opasnost od prehladne oborine, odnosno kiše koja se ledi u dodiru s tlom.

Nešto poslije 11 sati, snijeg je počeo padati i u Zagrebu te se i na zagrebačkom području počeo stvarati tanki sloj snijega na zemlji.

Probleme će stvarati i olujan vjetar, koji već od sinoć ometa promet, osobito bura, u podvelebitskom dijelu, a na dijelu obale pušu istočnjak i jugo.

Snijeg na autocesti A1 Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Uz obalu Istre pada kiša, a u Umagu je već palo 8 mm. U središnjoj Istri ima slabog snijega i kiše, dok snijeg uz stvaranje pokrivača pada na većem dijelu Ćićarije te na Učki, ali i dijelu Labinštine, javlja portal Istramet.

Najtoplije je na krajnjem jugu Istre gdje mjerimo do 5 °C, u središnjem dijelu poluotoka i na zapadu vrijednosti se kreću između 1 i 4 °C, dok je najhladnije na istoku. U Labinu u 7 sati tako mjerimo samo 0,7 °C uz tanji snježni pokrivač.

Video: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Pahulje lepršaju i na riječkom području, ponegdje do samog mora. Temperature zraka na području Rijeke kreću se između 2 i 4 °C, a osjećaju hladnoće doprinosi bura.

  • +2
Snijeg u Rastokama Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL