SKANDAL U VRANJICU

Vatrogasni dom grade na odlagalištu azbesta

09.03.2009 u 21:45

Bionic
Reading

U Vranjicu, mjestu koje je postalo sinonim za problem azbesta, gradi se novi vatrogasni dom na odlagalištu tog izuzetno kancerogenog materijala. Da stvar bude gora, novi dom niče na području zelene zone, tik do mora

Vatrogasni dom, koji se gradi novcem poreznih obveznika, gradi se na području označenom kako zelena zona, a azbest koji je ispod nje zakopan jest tzv. plavi azbest, za kojega stručnjaci tvrde da ima dvadeset puta jači kancerogeni potencijal od 'običnoga', piše Slobodna Dalmacija.

'Odgovorno tvrdim da se na toj lokaciji i u moru nalaze veće količine plavog azbesta, imam fotografije sondiranog terena i rezultate ispitivanja, jednako kao i ministarstvo', tvrdi profesor Zvonimir Habuš, koji je prvi obavijestio javnost o golemoj koncentraciji smrtonosnih čestica u zraku Vranjica.

Iako su ministrica Marina Matulović-Dropulić i IGH nakon tog poteza s Habušem prekinuli suradnju i osporili njegove metode rada, već dvije godine nisu objavljeni rezultati nikakvih novih mjerenja, tako da se ni ne zna kvaliteta zraka u splitskoj okolici.

Trenutačno se tek sanira nogometno igralište, na kojemu se gradi stadion, dok u 'izvoru' zaraze azbestom – tvornici Salonit – kancerogeni materijal i salonitne cijevi stoje na otvorenom. Na sanaciju čeka i prostor na kojemu vatrogasci grade svoj novi dom, koji je desetljećima služio kao odlagalište Salonita.

U Ministarstvu prostornog uređenja, naravno, ne kažu da problem azbesta namjeravaju riješiti bespravnom gradnjom: ova lokacija također će doći na red, no tek 'u četvrtoj fazi sanacije'.