NADLJUDSKI NAPORI

Vatrogasci se i dalje bore s požarom: 'Dim sada ide prema Osijeku'

05.10.2023 u 07:44

Bionic
Reading

Vatrogasci su protekle noći gasili rubna područja požara balirane plastike u osječkoj tvrtki Drava International i natapali vodom površine s plastikom, a dosta toga još gori, rekao je u četvrtak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek

Požarište će u četvrtak ujutro obići osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Veliki požar, koji je u srijedu poslije ponoći buknuo na otvorenom deponiju plastike osječke tvrtke Drava International na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, lokaliziran je jučer poslijepodne i pod nadzorom je, izvijestila je ranije osječka gradska uprava. Veliki broj vatrogasaca na požarištu je proveo u srijedu više od 20 sati.

  • +2
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

'Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za Osijek jer sada dim ide prema njemu. S obzirom na to da imamo građevinskih strojeva, danas ćemo pokušati zatrpati požarište zemljom, ako nam to temperatura ovdje dopusti. Noć je prošla mirno i sve je u redu, a vatrogasci su cijelo vrijeme gasili rubna područja', rekao je jutros zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek Goran Ivković.

Dojava o požaru uskladištene plastike na otvorenom prostoru tvrtke Drava International zaprimljena je u srijedu oko 40 minuta poslije ponoći, a u gašenje su se uključila profesionalna i dobrovoljna vatrogasna društva. Angažirano je gotovo 200 vatrogasaca s 82 vozila i robotom te sve žurne službe.

Tijekom intervencije ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih jedan teže. Hitno je operiran.

Provedena su i mjerenja kakvoće zraka u Osijeku te prigradskom naselju Brijestu, a županijski i osječki gradski Stožer civilne zaštite izvijestili su u srijedu navečer da su rezultati mjerenja kakvoće zraka pokazali da nema onečišćenja.

Mjerenje je u Brijestu te na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića provela mobilna ekipa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar'.

Uzrok požara za sada nije poznat.

Požar u Osijeku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Osječko-baranjska županija

U RTL Direktu ispred mjesta gdje je buknuo požar u Osijeku javio se župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

'Emisija otrovnih i kancerogenog plima i dima je i dalje ovdje i to će nastaviti i dalje se emitirati s ovog područja i kad plamen bude stao', rekao je Anušić, dodajući da se 20 godina tamo događaju stvari koje nisu nikome jasne.

'Upozoravalo se na sve moguće načine, od privatnih osoba do institucija. Slali su upite i tražili kako je moguće da se ovdje bez ikakve kontrole skladišti, deponira i baca. Po mojoj procjeni, ali i procjeni stručnjaka, na deset hektara nalazio se talog plastike između dva i deset metara velik, procjena je oko pola milijuna tona plastike koja je ovdje bačena i koja je odjedanput izgorjela. Puno pitanja, puno odgovora očekujemo i očekujemo ih vrlo brzo.'

Upitan tko je odgovoran, kazao je da su to 'Inspektorat, DORH, policija'.

'Nemam pojma. Ja nisam ni DORH ni policija, ja sam župan. Ja ovdje sjedim, od sinoć smo ovdje na terenu, pokušavamo stvari poravnati i molimo dragoga Boga, ili ne znam ni ja više koga, da se ovdje stvari počinju rješavati, da svatko svoj posao radi kako treba i da ne dolazi do ovakvih havarija. Ova havarija je ogromna, zagadila je cijelu županiju i susjedne i došla je do BiH. Evo jedan moj prijedlog, sutra ćemo mi na našoj koordinaciji, ja ću osobno napisati dopise svim relevantnim službama koje su prije 20 godina trebale sprječavati ovakve stvari, koje su trebale provoditi nadzor, napisat ćemo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i protiv vlasnika ove tvrtke', najavio je Anušić.

'Da se radilo po zakonu i pravilu, ovdje ne bi bilo pola milijuna tona bačene plastike iz koje raste korov i trava. Ne bi ovdje bilo ovakvog požara jer je 20 tisuća kubika samo po zakonu koliko se moglo skladištiti, a ovdje je bilo pola milijuna', kazao je.