RASPRAVA U OTVORENOM

Za dlaku izbjegnuta katastrofa: Koliko je kancerogenog dioksina u dimu koji je prekrio Slavoniju?

04.10.2023 u 23:05

Bionic
Reading

Vatrena stihija bjesni u tvornici za reciklažu plastike u Osijeku. Vlasnik tvrdi da je požar podmetnut. Što se događa? Kako se zapalila Drava International? Koliko je kancerogenog dioksina u dimu koji je prekrio Slavoniju? Gdje će završiti rijeke rastopljene plastične mase iz kruga tvornice? Kako se reciklira plastika u Hrvatskoj?

O ovim su pitanjima u HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljali su Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Osijeka, Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike te Nikola Kraljik, specijalist javnog zdravstva.

Dragan Vulin rekao je da je požar lokaliziran i pod kontrolom. Požar je izbio četrdesetak minuta poslije ponoći i stanje je bilo zabrinjavajuće. Bilo ga je iznimno teško gasiti zbog samog materijala - plastike, koja je gorjela.

Opasnost je vrebala i od lako zapaljivih boca koje su se tamo nalazile, primjerice plinskih boca, boca s kisikom i zapaljivih tekućina, koje su vatrogasci izmještali van. Sada je stanje pod kontrolom, iako ima dosta dima. Tijekom sutrašnjeg dana očekuje se da će požar biti u potpunosti ugašen. Da je vatra došla do zapaljivih tekućina, dogodila bi se velika katastrofa.

Vulin je istaknuo kako je cijela situacija bila dramatična. Zahvalio je vatrogascima za sve što su učinili kako ne bi došlo do veće katastrofe, koja se mogla dogoditi. Vlasnik tvrdi da je požar podmetnut. Vulin kaže kako se još uvijek ne zna uzrok požara te da je sam požar je započeo na vanjskom dijelu. Rekao je i da je župan Ivan Anušić vrlo ljut na vlasnika tvrtke Zvonka Bedea.

Kraljik: O Osijeku i naselju Brijestu nema toksičkih slojeva

Vrlo gust dim stigao je čak i do granice s Bosnom i Hercegovinom. Specijalist javnog zdravstva Nikola Kraljik poručio je da su građani dobili obavijest o najbitnijim informacijama, odnosno dobili su upute kako se ponašati preko sustava za uzbunjivanje.

Tijekom dana vjetar je puhao brzinom oko 50 km/h, pa je raznosio oblak dima. Građanima je izdana preporuka da što više borave u zatvorenom prostoru, te da ne otvaraju prozore i vrata. A oni koji su morali ići van da nose maske i da kronični bolesnici uzmu svoju terapiju.

'Dali smo i preporuku da se hrana ne konzumira iz povrtnjaka i voćnjaka zbog štetnih čestica', kazao je. Voće i povrće se treba dobro mehanički oprati, namjernice koje imaju koru, ta kora se treba očistiti, ali je bolje da se namjernice ipak ne koriste neko vrijeme. Bolje ih je kupiti u trgovini. Građani trebaju izbjegavati vodu iz bunara. Najbolje je kupiti vodu u trgovinama ili da građani nazovu da im se dostavi čista voda. Kraljik je istaknuo kako u gradu Osijeku i naselju Brijestu nema toksičkih slojeva.

Holy: Na mjernoj postaji u Osijeku nisu bile iskazane vrijednosti dioksina i furana

Mirela Holy naglasila je kako građani trebaju biti oprezni, te da se danas dogodila velika tragedija. Dodala je da vjeruje da će stradati, osim biljne, i hrana životinjskog podrijetla. Holy je kazala, koliko ona zna, kako na mjernoj postaji u Osijeku nisu danas bile iskazane vrijednosti dioksina i furana.

Komentirala je činjenicu da su strani radnici koji rade u tvornici stanovali u kontejnerima u krugu tvornice. 'To je jako, jako čudno, jer se radi o postrojenju koje može biti rizično', istaknula je.

Dobrović: Postoje određeni propusti

Slaven Dobrović istaknuo je da sama tvrtka i njezino poslovanje su u redu, kako mu se čini. Oni od sekundarne sirovine rade nove proizvode.

'I to je u redu, ali na jedan krivi način je sve uklopljeno. Možda oni sasvim dobro djeluju, ali postoje određeni propusti. Već su se i prije događali požari, i vjerojatno su to bili znakovi upozorenja', rekao je. Dobrović je naglasio kako je plastika vrijedan požarni materijal.

Radi se o krutoj nafti i to nije trebalo skladištiti na otvorenom području. 'Ali ja ne mogu ništa tvrditi', poručio je. Dodao je da plastika treba u kratkom vremenu treba završiti u sortirnici. Komentirao je i odvajanje otpada u Zagrebu. 'Žuti kontejner u Zagrebu je vrlo neuredan sustav prikupljanja', kazao je. U mnogim sredinama, pa tako i u Zagrebu, nedostaje sortirnica.