raspodjela vozila

Vatrogasci napali Božinovića: Ako je struka odlučivala, zašto ste cisternu dodijelili DVD-u koji je već ima, a ne nama koji je nemamo?

13.02.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Iako ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tvrdi da je o raspodjeli novih vatrogasnih vozila po županijama odlučivala struka, njegovu izjavu od srijede demantiraju iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Jakšić iz Požeško-slavonske županije

Božinović je u srijedu, na tvrdnju krapinsko-zagorskog župana da pri dodjeli vatrogasnih vozila nije prihvaćen prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjedništva, izjavio kako o raspodjeli novih vatrogasnih vozila odlučuje struka.

'U Hrvatskoj imamo 1870 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 70 javnih vatrogasnih postrojbi, a samo 94 vozila, i konačna je riječ struke o tome gdje će raspodijeliti vozila. Za svaku odluku postoji obrazloženje, nastavljamo s poslom modernizacije opreme', rekao je Božinović nakon potpisivanja četiri ugovora o nabavci ukupno 94 vatrogasna vozila koja se nabavljaju uz pomoć fondova Europske unije u sklopu projekta 'Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Hrvatske', čija je ukupna vrijednost 260 milijuna kuna.

No u četvrtak su na tu izjavu ministra Božinovića reagirali iz DVD-a Jakšić iz Požeško-slavonske županije te su ustvrdili kako ni u njihovoj županiji nije postupano po odluci struke. Navode kako je županijska vatrogasna zajednica, na zahtjev Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), odlučila kojim vatrogasnim postrojbama u njihovoj županiji treba dodijeliti četiri vozila, koliko im pripada prema rasporedu podjele, a naglašavaju kako je za autocisternu određeno da bude dodijeljena DVD-u Jakšić jer ono nema takvo vozilo u svom voznom parku te su o tome obavijestili HVZ.

No predstavnici DVD-a Jakšić nisu pozvani na potpisivanje sporazuma za autocisternu jer je ona dodijeljena DVD-u Kutjevo.

Iz Jakšića zato pitaju Božinovića tko je i zašto promijenio odluku koju je donijela županijska vatrogasna zajednica, kao stručna organizacija u županiji, zbog čega se uzelo vozilo DVD-u Jakšić, koje takvo vozilo nema u svom voznom parku, a dodijelilo DVD-u Kutjevo, koje već ima autocisternu, te koja to stručna osoba smatra da DVD Jakšić ne treba imati autocisternu, a prema svim pravilima struke treba je imati.

DVD Jakšić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N. N.

U priopćenju navode i kako imaju informacije da je i u nekim drugim županijama došlo do neočekivane izmjene u raspodjeli vatrogasnih vozila, a da nikome nije jasno zašto.