'povijesni iskorak'

Vatrogascima 40 milijuna kuna za novu opremu

29.05.2018 u 13:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader potpisali su u utorak ugovor kojim će vatrogasci iz naknade za korištenje općekorisnih funcija šuma ove godine za nabavu vozila, opreme i osposobljavanje djelatnika dobiti 40 milijuna kuna, umjesto 7 ili 8 milijuna koliko su dobivali prijašnjih godina

'Potpisivanje Ugovora omogućeno je izmjenom Pravilnika o postupku za ostvarivanje prava na sredstva iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, kojom je izdvajanje za vatrogasne zajednice povećano sa 5 na 20 posto ukupnih sredstava za općekorisne funkcije šuma, što iznosi oko 40 milijuna kuna godišnje', rekao je ministar Tolušić na potpisivanju ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. godini.

Novost je, kazao je Tolušić, i da se sredstva namijenjena vatrogasnim zajednicama više neće fokusirati samo na priobalna područja, već je omogućeno da se opremaju i postrojbe na kontinentu.

Novac će se utrošiti za kupnju vatrogasne opreme, posebice novih vozila, kao i osposobljavanje pripadnika vatrogasnih postrojbi.

'Prvi put će taj novac biti raspoređen i na vatrogasce na obali, ali i na kontinentu. Ove godine je to poprilično velik iznos, prijašnjih godina to je bilo na razini 7 do 8 milijuna kuna godišnje. Na temelju javne nabave ove ćemo godine nabaviti vozila i opreme u vrijednosti 40 milijuna kuna i to je otprilike iznos koji bi se trebao održati i u idućim godinama. To neće riješiti sve probleme koje imamo u vatrogastvu, ali će pomoći da se situacija u nekim segmentima popravi', naveo je Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede je protekle tri godine vatrogasnim zajednicama isplatilo 27 milijuna kuna iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma.

Andro Krstulović Opara pomaže vatrogascima na požarištu Sitno Donje Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

U pogledu prevencije požara, Tolušić je ponovio da su Ministarstvo poljoprivrede i tvrtka Odašiljači i veze pripremili projekt postavljanja kamera duž obale, te da je nedavno potpisan ugovor za nabavu bespilotnih letjelica što će se uz ostalo koristiti i u prevenciji požara.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader spomenutih 40 milijuna kuna vidi kao ogromni, povijesni, iskorak za hrvatsko vatrogastvo. Naglasio je da je prosječna starost vozila u profesionalnim vatrogasnim postrojbama 17 godina te da se radi o velikom impulsu za sve hrvatske vatrogasce iako, dodao je i on, time neće biti riješeni svi problemi s kojima se susreću hrvatski vatrogasci.

Na pitanje kako komentira zakonski prijedlog Europske komisije za korištenje sredstava iz kohezijske politike od 2020. po kojem Hrvatsku čeka 6 posto manje novca u odnosu na dosadašnje godine, Tolušić je rekao da za taj prijedlog postoji mogućnost rasprave, mogućnost drugačijih rješenja, ali i da će Hrvatska ustrajati u tome da ostvari maksimalan iznos sredstava.