modernizacija

Minstar Božinović županu Kolaru: Struka odlučuje o raspodjeli vatrogasnih vozila

12.02.2020 u 14:44

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu kako o raspodjeli novih vatrogasnih vozila odlučuje struka te je upitao krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara (SDP) zašto prije nije radio pritisak na SDP dok je bio na vlasti

'U Hrvatskoj imamo 1870 dobrovoljnih vatrogasnih društava i 70 javnih vatrogasnih postrojbi, a samo 94 vozila, konačna je riječ struke gdje će raspodijeliti vozila. Za svaku odluku postoji obrazloženje, nastavljamo s poslom modernizacije opreme', rekao je Božinović novinarima nakon potpisivanja četiriju ugovora o nabavci ukupno 94 vatrogasna vozila.

Radi se o vozilima različitih namjena, koja se nabavljaju uz pomoć fondova Europske unije, u sklopu projekta 'Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Hrvatske' ukupne vrijednosti 260 milijuna kuna.

Pritom je odgovorio županu Kolaru koji je izrazio nezadovoljstvo jer nije prihvaćen prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjedništva o unutarnjoj raspodjeli četiri vatrogasna vozila koja će biti dodijeljena Krapinsko-zagorskoj županiji.

Poručio je Kolaru kako bi bilo dobro da je svojevremeno radio pritisak na svoju stranku, SDP, dok su bili na vlasti.

'SDP je sigurno mogao koristiti ove fondove, ne znam zašto nisu, danas bi možda imali 200 novih vozila. Ali trebao je doći netko tko čita dokumente i tko vidi da postoji mogućnost da se iz EU povuku fondovi, neki to ili nisu pročitali ili ih nije bilo briga', kaže Božinović.

Kroz projekt će se nabaviti šumska vatrogasna vozila, autocisterne, zapovjedna vozila i obična vatrogasna vozila. Od toga će biti 21 lakih i 7 šumskih vozila teške kategorije, 21 navalno vozilo kratke i duge kategorije, 21 autocisterna te će od DOK-ING-a nabaviti tri zapovjedna vozila s prikolicom i vatrogasnim robotom.

Božinović je istaknuo da su napravili veliki posao te je podsjetio da je mandat započeo u vrijeme velikih požara koji su pogodili splitsko područje 2017. godine.

'Tada smo na licu mjesta mogli uočiti da imamo vatrogasce koji zaslužuju sve pohvale za svoju požrtvovnost i hrabrost, ali i da imamo sustav koji je malo manjkav u organizacijskom smislu. Uočili smo da nam je oprema zastarjela i ne odgovara zahtjevima vremena te da se nabavlja neplanski', kazao je Božinović.

Ocijenio je da će modernizacija opreme podići efikasnost na višu razinu, a 94 vozila raspoređeno je jednako po svim županijama.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da je svaka županijska vatrogasna zajednica dobila po četiri vozila. 'Ugovori su potpisani, nastavljamo dalje s modernizacijom', naglasio je.