AFERA U ISTRI

Vatrogasci dobivali lažne svjedodžbe i uvjerenja

požar kanader vatrogasci

požar kanader vatrogasci

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josko Supic

Policija sumnjiči 61-godišnjeg predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Brioni Fažana da je u dogovoru s više osoba pribavio i koristio neistinite Svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti radnika za poslove vatrogasac i Uvjerenja o osposobljenosti za zvanje ispitanog vatrogasca za članove DVD-a Brioni Fažana

Policija nije otkrila koliko je dobrovoljnih vatrogasaca nezakonito dobilo svjedodžbe i uvjerenja te koliko novca su platili za te 'usluge'.

Mirko Damjanac, predsjednik DVD-a Brioni, čije ime policija nije iznijela, kazneno je prijavljen zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave, a kaznene prijave slijede i voditelju Zdravstvene ustanove za medicinu rada u Zaprešiću, predsjedniku Vatrogasne zajednice Grada Zaprešića te volonterskom zapovjedniku Vatrogasne zajednice Grada Zaprešića.

Kako je utvrdila istarska policija, Damjanac je tijekom lipnja 2008. godine s 45-godišnjim voditeljem Zdravstvene ustanove za medicinu rada u Zaprešiću dogovorio da članovima DVD-a Brioni Fažana izda Svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti radnika za poslove vatrogasca, a bez pristupanja liječničkom pregledu. Svjedodžbe je vlastoručno potpisao te ih ovjerio faksimilom specijalistice medicine rada, bez njenog znanja i odobrenja.

Također, Damjanac se sumnjiči i da je tijekom 2006. godine s 58-godišnjim predsjednikom Vatrogasne zajednice Grada Zaprešića i 51-godišnjim volonterskim zapovjednikom Vatrogasne zajednice Grada Zaprešića dogovorio da članovima DVD-a Brioni Fažana izdaju Uvjerenja o osposobljenosti za zvanje ispitanog vatrogasca bez stvarno održanog osposobljavanja, što je 51-godišnjak i učinio, te je izdao tražena uvjerenja.

'Tako pribavljene neistinite svjedodžbe i uvjerenja predsjednik DVD-a Brioni Fažana dostavio je Područnoj vatrogasnoj zajednici Pula, a sve kako bi članovi DVD-a Brioni Fažana time ispunili uvjet za članstvo i izvršavanje zadaća u operativnoj jedinici DVD-a Brioni Fažana', vele u PU istarskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi