LOMBARDI SPAŠAVA BENEDIKTA

Vatikanski glasnogovornik pokušava smanjiti štetu

08.11.2010 u 14:30

Bionic
Reading

Glasnogovornik Svete Stolice, isusovac Federico Lombardi, pokušao je jučer popodne u Barceloni na press konferenciji umanjiti štetu nakon izjava Benedikta XVI o 'agresivnom španjolskom lacizmu', koje su izazvale vruće polemike tijekom i nakon Papine posjete Španjolskoj rekavši da Papa 'nije želio biti negativan ili polemičan' i da su riječi Benedikta XVI. novinarima u zrakoplovu na putu za Španjolsku 'nepravedno protumačene'

'Papa je samo pokušao odgovoriti na pitanje o slabom prakticiranju religije na Zapadu i u Španjolskoj i nije imao namjeru ulaziti u znanstvene ili povijesne diskusije o tom predmetu', rekao je Lombardi dodajući da je Papa želio biti pozitivan jer je pozvao 'na susret vjere i laicizma'.

Prema Lombardiju, Papa je pojasnio da postoji konfrontacija vjere i laicizma, kako u Europi, tako i u Španjolskoj, i da bi bilo neiskreno to negirati.

Upitan ne smatra li nepravednim to što Papa nije istaknuo više nego korektne odnose socijalističke Zapaterove Vlade prema Crkvi, Lombardi je kazao da je nepravedno sagledati samo jedan aspekt Papine poruke i da je Benedikt XVI, kao pastir, podcrtao veliku katoličku tradiciju zemlje, priznao snagu snažnog naleta laicizma te da je dobrom voljom pozvao na susret i na ublažavanje tenzija. 'Papa je pozvao da dinamičnu tenziju, a ne na sukob', rekao je Lombardi.

O Papinim riječima o antiklerikalizmu tridesetih godina prošlog stoljeća Lombardi je kazao da ne vjeruje da je Papa imao namjeru analizirati povijesna događanja ili ih vrednovati, već da je Papa samo svjedočio o tim tenzijama.

'Papa nije po tom pitanju želio biti polemičan', kazao je Lombardi, svjestan da su mnogi u Španjolskoj shvatili Papinu osudu suvremenog laicizma kao podsjećanje na vremena progona Crkve u doba građanskog rata.