U DUHU PONIZNOSTI

Vatikan odbacio irske optužbe za prikrivanje zlostavljanja

03.09.2011 u 16:22

Bionic
Reading

Vatikan je u subotu odbacio optužbe iz irskog parlamenta da je nastojao prikriti slučajeve svećeničkog zlostavljanja djece i omalovažiti zakone o zaštiti djece

U svom prvom službenom odgovoru na kritike irskog parlamenta Vatikan ističe da 'žali i srami se' zbog svećeničkog zlostavljanja djece ali i dodaje da su optužbe 'neutemeljene'.

'Glede toga Sveta Stolica želi jasno reći da nije ni na koji način ometala ili se nastojala uplitati u bilo koju istragu slučajeva spolnog zlostavljanja djece u biskupiji Cloyne', kaže se u priopćenju Vatikana.

'Osim toga ni u kojem trenutku se Sveta Stolica nije pokušala uplitati u irsko građansko pravo ni priječiti građanske vlasti u obavljanju njihovih dužnosti'.

'U duhu poniznosti, Sveta Stolica, iako odbacuje neutemeljene optužbe, pozdravlja sve objektivne i korisne primjedbe i sugestije kako bi se odlučno borilo protiv užasnog zločina spolnog zlostavljanja maloljetnika', kaže Vatikan.

Irski parlament je u srpnju usvojio deklaraciju u kojoj se Sveta Stolica optužuje da 'potkapa zakonski okvir za zaštitu djece' jer je u svom pismu upućenom još 1997. godine irskim biskupima umanjila irske zakonske smjernice o obveznom prijavljivanju zlostavljanja djece. U pismu su se te smjernice nazivale 'studijskim' odnosno tek 'načelnim smjernicama' što se protumačilo kao poziv na zanemarivanje irskih zakona.

Sukob je potaknulo izvješće o seksualnom zlostavljanju djece od strane svećenika u biskupiji Coyne. U izvješću se naime zaključilo da su irske katoličke vlasti 'neprikladno i neprimjereno' reagirale te da su prikrivale seksualno zlostavljanje djece.

Irski premijer Enda Kenny u svom je govoru osudio Svetu Stolicu, rekavši da je 'silovanje i mučenje bilo podcijenjeno ili je umanjena važnost toga kako bi se sačuvala institucija Crkve, njezina moć i ugled'.