EUROPSKI POVJERENIK

Varhelyi u Podgorici: Proširenje u vrhu prioriteta EK

07.02.2020 u 21:44

Bionic
Reading

Proširenje EU bit će prioritet nove Europske komisije, rekao je u petak u Podgorici povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, navodeći da je njegova zadaća da barem jedna država iz regije bude spremna za članstvo do kraja mandata aktualne EK.

'To je poruka koju vam donosim, ali sve što radimo se temelji na vašim postignućima. Ne mogu ja biti uspješan ako vi niste', upozorio je Varhelyi.

On se u Podgorici susreo s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem, predstavnicima oporbe, te s mitropolitom SPC-a u Crnoj Gori Amfilohijem s kojim je razgovarao o prevladavanju krize nastale usvajanjem zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Varhelyi je tijekom sastanka s Đukanovićem potvrdio da će nova Komisija biti geopolitička i da će se više i dublje uključiti u pitanja vanjske politike na strateški način.

'Zapadni Balkan će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspješniji nego ranije, onda nećemo biti vjerodostojna geopolitička Komisija' rekao je Varhelyi.

Varhelyi smatra da će summit EU-zapadni Balkan koji će se održati u svibnju u Zagrebu biti poticaj za proširenje EU-a.

Predsjednik Crne Gore kazao je da je zadovoljan novim geostrateškim pristupom EK-a, jer je to ono na čemu je inzistirao u svim razgovorima s europskim dužnosnicima u prethodnom razdoblju.

Đukanović je, kako je priopćeno, pozdravio napore za konsolidacijom Europe, kao i korake u novoj metodologiji pristupanja, ističući da 'Crnu Goru ohrabruje ambicija nove Komisije i pružanje prilike zemljama kandidatima da i prije nego postanu članice budu dio napora podizanja globalne konkurentnosti Europe'.

Premijer Marković nakon susreta s europskim povjerenikom ponovio je da za Crnu Goru članstvo u EU nema alternativu, te je rekao kako očekuje da se ove godine otvori posljednje poglavlje 8 koje se odnosi na konkurentnost.

'Zajednička spremnost da ovo pitanje u daljem dijalogu razriješimo u najboljem interesu je pregovaračkog procesa. Odlučni smo zatvoriti seriju poglavlja za koje je postignuta interna spremnost', naveo je Marković.

Prema posljednjem istraživanju, dvije trećine građana Crne Gore podržava članstvo u EU, dok je ta zemlja najviše od svih država zapadnog Balkana napredovala u pregovorima s EU-om.

Otvorila je 32 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, ostalo je neotvoreno pregovaračko poglavlje 8 posvećeno konkurentnosti.

Ipak, kako dulje od godinu dana nije došlo do njegovog otvaranja, dio kritički nastrojenih medija i nevladin sektor u Crnoj Gori tvrde da je Europa zaustavila pregovore jer u posljednjem izvješću o napretku Crne Gore nije utvrđen dovoljan napredak na polju vladavine prava, dok su medijske slobode nazadovale.

Taj zaključak nikada nije službeno potvrđen iz Bruxellesa.

EU: Dijalogom riješiti krizu nastalu usvajanjem zakona o slobodi vjeroispovijesti

Nakon susreta s Markovićem, Varhelyi je pozvao sve u Crnoj Gori na dijalog o zakonu o slobodi vjeroispovijesti i nalaženje rješenja koje bi bilo svima prihvatljivo.

'Nije na Komisiji da o tome govori već je na svakoj zemlji da osmisli svoj način. Svijet vas promatra. Ovo je važno pitanje. Zainteresirani smo za dijalog i nalaženje rješenja koje bi bilo svima prihvatljivo', rekao je Varhelyi.

Novi zakon bio je tema i njegova susreta s mitropolitom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohijem. Nakon sastanka iz mitropolije SPC priopćeno je da je Amfilohije 'ukazao na ključne prigovore SPC povodom načina donošenja i samog sadržaja zakona, koji je po mišljenju Crkve, antiustavan i diskriminatoran'.

Razgovor je, kako je priopćeno, 'završen u obostranoj nadi da će suradnja biti nastavljena, a rješenje postignuto'.

Premijer Marković rekao da se Crna Gora trenutno suočava s negativnom kampanjom praćenom agresivnom kampanjom dezinformacija. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, rekao je on, donesen je u skladu s najboljom međunarodnom praksom i preporukama Venecijanske komisije.

'Upoznao sam povjerenika s pozivom mitropolitu Amfilohiju da sagledamo stanje i razmotrimo potpisivanje temeljnog ugovora. Tako demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog rješavamo dileme i tako jačamo odnose', rekao je Marković.

Varhelyi se u Podgorici sastao i s predstavnicima crnogorske oporbe, koju je, kako je rekao, zamolio za suradnju s crnogorskim vlastima u ispunjavanju uvjeta na putu ka punopravnom članstvu te zemlje u EU-u.