OPTIMISTIČNI MINISTAR

Varga i dalje poriče sukob interesa: Bitka nije izgubljena!

08.07.2015 u 14:59

Bionic
Reading

Bitka nije izgubljena, poručio je ministar zdravlja Siniša Varga nakon sjednice Vlade i novinarima kazao kako njegov pravni tim smatra da može ići dalje s pravnim sporom nakon presude Upravnog suda u Zagrebu da je bio u sukobu interesa kad je udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS) dodijelio 50.000 kuna

'Ja to gledam čisto optimistički, bitka nije izgubljena, Sud je donio odluku kakvu je donio i pravni tim smatra da se može ići dalje s pravnim sporom', kazao je ministar upitan hoće li platiti kaznu koja iznosi 20.000 kuna.

Upravni sud, podsjetimo, presudio je prije nekoliko dana da je Varga bio u sukobu interesa jer je Centru za izvrsnost medicinskih struka, čiji je bio osnivač, dodijelio 50.000 kuna za organizaciju konferencije na temu 'Renesansa primarne zdravstvene zaštite'. Varga je spomenutim Centrom i predsjedavao do ožujka prošle godine, a u Ministarstvo zdravlja čiji je tada već bio prvi čovjek odobrilo je u lipnju pokroviteljstvo nad konferencijom.

Navodeći da je 'zlouporabio posebna prava koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti ministra', Vargu je kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na što se on žalio Upravnom sudu.

Sud je, međutim, samo djelomično uvažio njegovu tužbu, ali i odlučio da je ministar 'zlouporabio pravo da temeljem svoje diskrecijske odluke prihvati pokroviteljstvo koje je obuhvaćalo i dodjelu financijskih sredstava udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka'.


Upravni sud navodi da je Varga odluku o sponzorstvu donio vrlo žurno, istoga dana kada je udruga podnijela zamolbu Ministarstvu, a sutkinja Ivana Horvat u presudi piše da je pravilan zaključak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da 'kada je pokroviteljstvo odobreno udruzi s kojom je dužnosnik povezan na način kako je to u konkretnom predmetu slučaj, tada sukob interesa postoji i smatra se da je došlo do zlouporabe ovlaštenja koje tužitelj kao dužnosnik ima'.

No, Upravni je sud je srušio dio odluke Povjerenstva koje je Vargu kaznilo jer je istovjetno postupio, odnosno prihvatio pokroviteljstvo, u vrijeme kad je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Kako, naime, navodi Sud - Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Varge kao ravnatelja HZZO-a, već samo kao ministra zdravlja te je stoga nevažećom proglasio i odluku da Varga mora platiti 20.000 kuna.

Povjerenstvu je Upravni sud naložio da u roku od 60 dana donese novu odluku o sankcijama protiv Varge koji se, kao i Povjerenstvo, na odluku suda može žaliti u roku od 15 dana.