Kongregacija za kler

Varaždinski svećenik imenovan rektorom Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu

21.01.2020 u 10:52

Bionic
Reading

Kongregacija za kler imenovala je svećenika Varaždinske biskupije i dosadašnjeg vicerektora Zavoda Marka Đurina rektorom Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu s mandatom od pet godina

Hrvatski biskupi predložili su svećenika Marka Đurina za novog rektora nakon što je dotadašnji, mons. Bože Radoš imenovan za varaždinskog biskupa. Prijedlog je priopćio aktualni predsjednik Biskupske komisije HBK i BKBIH za Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima spomenutoj kongregaciji, dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, koji će i uručiti rektoru dekret o imenovanju.

Velečasni Marko Đurin rođen je 25. ožujka 1985. godine u Varaždinu, a rodom je iz župe Kraljice svete Krunice u Remetincu u Varaždinskoj biskupiji, poznatoj po brojnim duhovnim zvanjima. Osnovnu školu pohađao je i završio u Remetincu i Novom Marofu. Zatim upisuje Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i završava je 2003. godine, boraveći istovremeno u Dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu.

Potom upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te istovremeno ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao kandidat Varaždinske biskupije. Nakon diplomiranja primio je sveti Red đakonata u varaždinskoj katedrali te je u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu kao tajnik varaždinskog biskupa, mons. Josipa Mrzljaka obavljao đakonski pastoralni praktikum.

Za prezbitera je zaređen 14. lipnja 2009. godine u Varaždinu, a službu biskupskog tajnika vršio je do kolovoza 2012. godine. Obnašao je i službu predstojnika Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije. Odlazi u Rim na poslijediplomski studij iz teologije braka i obitelji na Papinski institut Ivan Pavao II za studije o braku i obitelji te je magistrirao u lipnju 2014. godine i nastavio studij prema doktoratu. Od jeseni 2012. godine boravi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima, a u listopadu 2013. imenovan je vicerektorom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima. U listopadu 2018. ponovno je imenovan na novi petogodišnji mandat na službu vicerektora.