moguće opasnosti

Varaždinski SDP kaže da afera 'Pročistač' kontaminira i projekt aglomeracije

19.07.2022 u 15:25

Bionic
Reading

U varaždinskom SDP-u ocijenili su u utorak da je zbog afere "Pročistač" u opasnosti komunalna tvrtka Varkom, a kontaminiran je i projekt aglomeracije u kojem je dosad odrađeno gotovo milijardu kuna, od čega je 71 posto novca iz Europske unije

U akciji Ureda europskoga javnog tužitelja i policije prošli tjedan su uhićeni predsjednik uprave GK Grupe Robert Gotić, bivši direktor komunalne tvrtke Varkoma Željko Bunić i bivši direktor Coninga Stjepan Ptiček. Osumnjičeni su za nepravilnosti u izvođenju dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu koji je sufinancirala Europska unija, a vrijedan je oko 30 milijuna eura.

Zamjenik gradonačelnika i predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković istaknuo je danas da su moguće opasnosti te afere, koju povezuje s bivšom vlašću u gradu, mnogo veće.

„Na ovaj su se način, ne samo u Varaždinu, nego u cijeloj Hrvatskoj, vodili poslovi po kafićima, po transkriptima 'kaj bi ti štel biti', na način koji je potpuno neprimjeren za demokratsko društvo”, rekao je Marković i pritom se kritički osvrnuo na hrvatsko pravosuđe, ocjenjujući ga "potpuno neefikasnim". Napomenuo je da procesi traju i do 20 godina.

„Ovo je samo pokazatelj svega onoga što se dešavalo ne samo kod nas. Zagreb, Split, bilo koji drugi grad, cijela Hrvatska je na taj način kontaminirana. Tu ima zasluge i stranka na vlasti”, rekao je Marković.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) istaknuo je da u OLAF-u smatraju da je zbog slučaja "Pročistač" kontaminirana cijela aglomeracija.

„To je vrlo veliki problem jer dosad je već odrađeno gotovo milijardu kuna. Od toga su 71 posto sredstva Europske unije pa izračunajte kolika je opasnost i potencijalna bomba koja možda čeka Varkom”, rekao je.

„Nadam se da će naša ministarstva i provedbena tijela znati obraniti Varkom u ovom slučaju jer ne mogu Varkom i građani Varaždina i Varaždinske županije snositi enormne posljedice zbog bahatosti i lopovluka nekoliko pojedinaca”, rekao je gradonačelnik Bosilj.

Naglasio je također da će Varkom sigurno raskinuti ugovor za pročistač.