LIDERI TOLERANCIJE

Varaždin ima kreativne prvake Europe, evo što kažu

20.02.2016 u 12:24

Bionic
Reading

Osmero maturantica i maturanata Gospodarske škole Varaždin prvakinje su i prvaci Europe na natjecanju LADEER, u kojemu je bio cilj iznjedriti slogan koji će potaknuti interes i povećati razinu informiranosti o razvojnim temama poput ljudskih prava, migracije, borbe protiv siromaštva, tolerancije, zaštite okoliša, recikliranja i organske hrane. Žestoku konkurenciju nadmašili su svojim videouratkom o toleranciji i sloganom 'Don't let your eyes cover your heart with judgement' (Ne dajte da vam oči zakriju srce osudom)

Varaždinska mladež pobijedila je suparnike iz 293 škole iz 17 zemalja, a među pet najboljih radova je i crtež sa sloganom 13-godišnjeg Andrije Aračića, učenika sedmog razreda Osnovne škole Stjepan Radić iz Imotskog. U razgovoru za tportal maturantice Anamarija Žuliček i Dalija Poustecki ističu kako je njihov rad, zajedno s kolegama Eni Anđel, Jelenom Buden, Filipom Hadrovićem, Martinom Končevski Monikom Kuzmić i Danicom Štriga, rezultat želje da se pokaže koliko su u današnjem svijetu važni tolerancija i suzbijanje predrasuda i diskriminacije.

'Izostanak tolerancije i diskriminacija su jedan od većih problema današnjeg hrvatskog društva, ali i cijelog svijeta. U našem filmu smo zato i htjeli pokazati da, ma koliko svi mi bili različiti, svi smo mi ljudi i zaslužujemo međusobno poštovanje, bez obzira na karakteristike, osobnosti i životne okolnosti koje nas čine različitima', kaže nam Anamarija Žuliček, maturantica koja je i došla do pobjedničke ideje koju će kasnije realizirati s kolegama.

'Htjela sam napraviti nešto da ne bude klasični film s radnjom, nego da u te zadane 2,5 minute spota, bez glume i previše riječi, najvažnija bude poruka. Jednu noć nisam mogla spavati i sinulo mi je oko dva sata ujutro što trebamo napraviti. Ujutro sam kolegama u školi iznijela ideju, krenuli smo u izradu plana i na kraju i napravili pobjednički spot', priča Anamarija i dodaje kako su od samog početka očekivanja kolega i profesora iz škole bila velika i kako su bili uvjereni u odličan rezultat.

A onda je stigla i pobjeda, ali pobjedničkoj ekipi ne daju živjeti na lovorikama i sad od njih svi očekuju da nastave stvarati. U realizaciji pobjedničkog projekta pomagale su profesorice matematike Iva Barić i grupe ekonomskih predmeta Nataša Roginek.

Varaždinska maturantica Dalija Poustecki kaže nam kako još ne znaju što će i hoće li studirati, ali da se, što god budu radili u životu, misle i dalje boriti protiv netolerancije, diskriminacije, rasizma i svih oblika predrasuda.

'Smeta me to kad osjetim na svojoj koži, ali smeta me to i kad se događa nekome drugome, kad to vidim u svijetu koji me okružuje', naglašava Dalija.

Obje kreativne varaždinske maturantice, koje se u svom životopisu mogu pohvaliti i pobjedom na europskom natječaju LADEER, žele ostati u Hrvatskoj i svojoj domovini vlastitim radom i zalaganjem pridonijeti da ovo društvo i svijet postanu bolji. Mladima u Hrvatskoj poručuju: 'Prije nego prosudite neku osobu pokušajte vidjeti kakav je život te osobe jer svaki čovjek nosi neku vrijednost.'