NE PROPUŠTAJMO PRILIKU!

Vandoren poziva da iskoristimo velika sredstva EU-a

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2012 13:57
  • Objavljeno 12.10.2012 u 12:43
Paul Vandoren

Paul Vandoren

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Ako Hrvatska želi imati koristi od pristupanja Europskoj uniji, mora se informirati i pripremiti da bi mogla iskoristiti velika financijska sredstva iz fondova Unije koja će joj biti na raspolaganju ulaskom u članstvo, izjavio je u petak u Zagrebu šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u okviru Better Building Bruncha koji je organizirao Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj

Ako Hrvatska i Hrvati žele imati koristi od pristupanja, moraju se informirati i pripremiti. Koristi ne dolaze automatski, istaknuo je Vandoren u izjavi za novinare. Objasnio je da za poduzetnike to znači da trebaju istražiti gdje su tržišne niše na kojima tvrtke mogu prodati svoje proizvode i usluge po konkurentnim cijenama.

Vrlo je važno da Hrvatska iskoristi veliku količinu financijskih sredstva iz fondova EU-a koji će biti dostupni od srpnja iduće godine, naglasio je Vandoren dodajući da sredstva neće biti dodijeljena bez ulaganja napora, nego samo ako Hrvatska bude imala potrebne administrativne kapacitete, što znači stručnjake koji će znati odrediti prioritete i razvojne planove.

Vandoren je rekao da vlasti na središnjoj, regionalnoj i lokalnoj razini trebaju provesti konzultacije te razgovarati s nevladinim organizacijama u privatnom sektoru da bi dogovorili prioritete za modernizaciju i razvoj zemlje. Također je kazao da će od 2014. Hrvatskoj biti na raspolaganju još više financijskih sredstava iz fondova EU-a.

To je velik izazov, ali i jedinstvena prilika da se iskoriste ti fondovi. To je najbolji izraz solidarnosti poreznih obveznika naših sadašnjih 27 zemalja članica i bila bi šteta da Hrvatska ne iskoristi tu priliku, smatra Vandoren.

Po njegovim riječima, Hrvatska treba poboljšati investicijsku klimu da bi se pokrenulo gospodarstvo jer trenutačno postoji široka percepcija da ne treba ići u Hrvatsku zbog previše korupcije i birokracije.

Vandoren se u svojoj izjavi osvrnuo i na posljednje izvješće za Hrvatsku u kojemu je Europska komisija identificirala deset zadaća koje RH mora ispuniti prije pristupanja EU.

Na pitanje novinara može li EU na neki način izvršiti pritisak na Sloveniju da ne veže ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s pitanjem Ljubljanske banke, Vandoren je odgovorio da Europska komisija nema naviku vršiti pritisak na zemlje članice.

Mi smo i dalje uvjereni da će dvije zemlje naći zadovoljavajuće rješenje, rekao je Vandoren, podsjetivši da su Hrvatska i Slovenija već poduzele neke korake po tom pitanju da bi našle odgovarajuće rješenje. Ja mislim da još uvijek ima vremena..., dodao je on.

Svrha okupljanja Better Building Brunch je povezati ljude različitih profila zainteresiranih za zelenu gradnju, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj kako bi iznijeli i razmijenili stajališta o poboljšanju sveukupnog hrvatskog tržišta kroz aspekte društveno i ekološki osviještenog poslovanja i djelovanja te zelene gradnje općenito.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj, u čijoj se organizaciji ta okupljanja održavaju dvaput godišnje, osnovan je u ljeto 2009. kao neprofitna organizacija koja služi kao platforma za promicanje prakse održive gradnje u RH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!