institut robert koch

Val zaraza širi se Njemačkom; najugroženija su djeca, a prijeti i zatvaranje škola

16.12.2023 u 13:11

Bionic
Reading

Institut Robert Koch (RKI) je u svom tjednom izvješću naveo 7,9 milijuna slučajeva oboljelih od respiratornih bolesti

Najviše je osoba oboljelo od koronavirusa – oko 26.850 prijavljenih slučajeva, a stručnjaci s instituta upozoravaju na val zaraze koji su uzrokovali RS virusi (respiratorni sincicijski virusi). Ovi virusi prvenstveno pogađaju dojenčad i malu djecu. Broj slučajeva gripe također je u značajnom porastu. Val gripe svoj bi vrhunac trebao imati u siječnju ili veljači.

'Do sada su bolesti gripe prvenstveno pogađale djecu školske dobi i mlade odrasle osobe', naveo je RKI, a prensi Fenix. Trenutno su u Njemačkoj od respiratornih bolesti najviše pogođena mala djeca do četiri godine, a na drugom mjestu su djeca od pet do 14 godina. Mlađi od dvije godine najčešće (68 posto) obolijevaju od RS virusa, covida-19 i rinovirusa, dok starijji od 60 godina najviše obolijevaju od covida-19. Koronavirus je dijagnosticiran kod 28 posto svih pacijenata koji su hospitalizirani zbog bolesti dišnog sustava. RKI napominje da starije osobe i dalje imaju veći rizik od ozbiljnog tijeka bolesti.

  • +4
Ilustrativna galerija/Covid-19 koronavirus Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

RKI navodi da je prošli tjedan bilo 9500 slučajeva na 100.000 stanovnika imalo akutunu respiratornu bolest, dok je tjedan prije ta brojka iznosila 8500 na 100.000 stanovnika. S obzirom na to da broj oboljelih raste pogotovo među mlađima, udruga osnovnih škola upozorila je na moguće zatvaranje škola.