IPAK NIJE PRAVA ZIMA

Vakula: Snijeg je stigao, a bit će ga još

08.12.2014 u 12:01

Bionic
Reading

Premda za prosinac ne bi smjela biti neka osobita vijest, posebice ne za naslovnice, nakon iznadprosječne, mjestimice i rekordne temperature zraka, snijeg na tlu, pa makar i samo u gorju, zaslužuje čak i to. Ovih će ga dana biti još, ali će ljubitelji pravog zimskog ugođaja i dalje biti razočarani

Do sada oblaci, kiša…

O jednom od ponegdje u Hrvatskoj najdugotrajnijih razdoblja bez ijedne ure sijanja sunca već se u Meteo kutku podrobnije pisalo, kao i o količinama oborina, koje su već u prvom prosinačkom tjednu mjestimice više od prosječnih za cijeli mjesec, pri čemu se povećao, i još uvijek povećava, popis mjesta s rekordnom godišnjom količinom oborine.

…iznadprosječna temperatura zraka…

I o iznimnostima temperature zraka u pojedinim danima, posebice u Dalmaciji, već se kojegdje pisalo. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a (www.meteo.hr) na splitskome Marjanu, gdje svakodnevni podaci postoje od 1948. godine, prošlih šest dana drugi su najtopliji početak prosinca, odmah iza 2004. godine, uspoređuje li se srednja temperatura zraka, koja se, prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, izračunava iz temperature zraka izmjerene u 7, 14 i 21 sat. A ako se analiziraju samo srednje najviše dnevne vrijednosti, 16,5°C kao ove godine – do sada još nije zabilježeno!

…ali i snijeg!

Iako je diljem Hrvatske iznadprosječno toplo, to ne znači da nema i snijega. Istina, malo i rijetko, ali ga ima.

Prema podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a najviše je snijega, 8 cm, u nedjelju ujutro izmjereno u Begovu Razdolju, a snijeg su izmjerili i motritelji na Zavižanu – 4 cm te Sljemenu i Udbini - dva centimetra.

Bura, vjetar

Osim malo snijega, povremeno će još biti i kiše, ali sve rjeđe, i uglavnom u malim količinama. No, bit će vjetrovitije nego u prošlom tjednu, i to ne više zbog juga, čije dugotrajno razdoblje završava diljem Jadrana, nego zbog bure, koja već mjestimice ograničava normalno prometovanje na sjevernom Jadranu, a sljedećih će dana gotovo sigurno i drugdje. I u mnogim područjima kopnene Hrvatske sljedećih će dana biti umjerenog, na udare vjerojatno i jakog sjeveroistočnog i sjevernog vjetra, u Podunavlju i sjeverozapadnog.
Stižu minusi!

Osjećaj hladnoće neće biti samo zbog vjetra, nego i zbog niže temperature zraka, posebice tijekom noći i jutra, kada u većini unutrašnjosti valja računati na temperaturu zraka ispod 0°C. I dok su je neki nakon ljeta već doživjeli, Gospićani, primjerice, još u listopadu, a Osječani u drugom dijelu studenoga, u zagrebačkom je Maksimiru nije bilo od 26. veljače. Blizu nule bit će i ponegdje na Jadranu, ponajprije u Istri, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.