vremenska prognoza

Vakula se osvrnuo na promjenu vremena i otkrio: Čeka li nas snijeg

20.04.2020 u 06:40

Bionic
Reading

Travanj se nastavlja ove godine već poznatim ritmom - nakon iznadprosječno tople druge polovine tjedna, početkom novog radnog dijela tjedna u većini Hrvatske ponovno svježije i vjetrovitije, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a za vikend ponovno razmjerno toplo, piše meteorolog Zoran Vakula

No za razliku od pretprošloga tjedna, u prošlome su posljednji dani bili iznimno topli u sjevernim kopnenim krajevima, ponegdje čak i uz rekordno visoku temperaturu za ovo doba godine, kao primjerice u Zagrebu, u kojem je prvi put u znanoj povijesti mjerenja tri dana u nizu izmjereno više od 25 °C tako rano u godini, kaže Zoran Vakula za HRT.

A već u ponedjeljak poslijepodne opet u većini unutrašnjosti osjetno svježije, uz temperaturu često i za 10 °C nižu nego u isto doba nedjelje te uz dodatni osjećaj hladnoće zbog umjerenog i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. No barem s ovom promjenom vremena neće biti onakvog snijega kao prošli utorak.

  • +8
Građani iskoristili sunčanu i toplu subotu za boravak u parku Maksimir Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Ali će biti opet jake i olujne bure na Jadranu, na sjevernom dijelu ponegdje vjerojatno i s orkanskim udarima. Jugo će puhati još samo početkom ponedjeljka na južnom dijelu Jadrana. I dok će kiša barem malo ublažiti sušu u južnijim hrvatskim krajevima, u sjevernijima će uvjeti i dalje biti kritični.