DUGOROČNA PROGNOZA

Vakula otkriva hoće li veljača biti topla ili će pokazati pravo lice

28.01.2018 u 17:34

Bionic
Reading

Unatoč donedavnim prognozama, čak i u ovome tjednu, sve je veća vjerojatnost da veljača neće nastaviti ne samo gotovo ekstremno toplim ritmom siječnja, pa ni onim umjerenijim od prošloga prosinca, nego da će mjestimice biti i hladnija od prosjeka. Ili se možda i kompjutorski modeli atmosfere za dugoročne prognoze nalaze u pokladnom razdoblju pa se nakon ove najnovije 'hladne maske' - uskoro opet pojavi 'topla maska'?

Prosinac, siječanj....

Nakon prosinca, koji je na Jadranu i u većini područja uz njega bio prosječne temperature, a u sjevernim krajevima i iznadprosječno topao, te diljem Hrvatske jednog od najtoplijih siječanja u povijesti mjerenja, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela klimatološkog računanja zime diljem je Hrvatske iznadprosječno visoka. Štoviše, ponegdje je i među najvišima u povijesti mjerenja. Srećom, ne i ekstremna, piše Zoran Vakula za HRT.

No, siječanj bi mjestimice mogao zaslužiti klimatološku ocjenu "ekstremno toplo", primjerice u Zagrebu, gdje je na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru srednja siječanjska temperatura zraka trenutačno, a takva će vrlo vjerojatno i ostati - 2. najviša od 1949. godine, a na Griču, gdje podaci za siječanj postoje još od 1862. godine - 3. najviša, odmah iza 1936. i najviše - 2007. godine. U Gospiću je trenutačno 4. najviša, a podaci također postoje još iz 19. stoljeća.

Sljedeći će dani dodatno povećati odstupanje od prosječne siječanjske temperature. Donedavno je djelovalo da će i veljača znatnije pridonijeti blagosti ove zime, ali...

Veljača do sada postojana, ali...

Dugoročne prognoze odstupanja od prosječne srednje mjesečne temperature zraka za veljaču rijetko su kada u posljednjih desetak godina bile tako postojane kao za ovogodišnju, i u tako relativno velikom iznosu.

Najnoviji kompjutorski izračuni za sljedeća 4 tjedna znatno su promijenili "temperaturnu sliku" ovogodišnje veljače. Od veće, pa i relativno velike vjerojatnosti za srednju tjednu temperaturu zraka višu od prosječne, na suprotno - vjerojatnije hladnije tjedne... Naravno, valja ponoviti, i naglasiti - riječ je o prognozama, i to dugoročnima, i promjene su moguće. Dapače. Ne smije se zaboraviti kako prognoze, osobito za više mjeseci i sezona unaprijed, nikada ne daju vjerojatnost od 100 % za ostvarenje neke pojave. Stoga se ponekad, pa i češće od samo "ponekad", dogodi ostvarenje i u početku malo ili samo manje vjerojatnog razvoja vremena.

  • +31
Sunčan dan izmamio Hrvate u prirodu i na more Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Ponavljanje prošlogodišnjega rujna?

Uostalom, slična se nagla promjena dogodila i za prošlogodišnji rujan, a i za prosinac 2016. godine. I tada su prognoze ukazivale na veliku vjerojatnost iznadprosječne topline. A dogodilo se suprotno! U ovom svijetu čestih ekstremnih meteoroloških pojava, a i kojekakvog djelovanja na vrijeme, te ne savršenosti modela za dugoročnu prognozu - ništa neobično. A još kad se doda u puku odavno poznata prevrtljivost veljače...

Najnovije prognoze za tjedan u kojem završava siječanj i počinje veljača dodatno su povećale pozitivno odstupanje srednje tjedne temperature od prosječne za ovo doba godine, a prognoze za tjedne u veljači su se stubokom promijenile. Od većinom toplijih tjedana od uobičajenih u veljači, najnovije prognoze daju povećanu vjerojatnost za dugotrajnije hladnije razdoblje. Srećom, ne i onako hladno kao što je bilo u prošlogodišnjem siječnju. Barem prema trenutačnim prognozama.