ISTRAŽNI SUDAC TVRDI

'Uzrok smrti 12-orice vatrogasaca nije bila eksplozija'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2009 14:37
  • Objavljeno 05.09.2009 u 13:28
kornat požar

kornat požar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Županijski istražni sudac u Šibeniku Branko Ivić, koji je vodio istragu o kornatskoj tragediji u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, reagirao je danas na medijsko nagađanje jednih dnevnih novina podsjećajući da je vještačenjem utvrđeno da na tijelima stradalih vatrogasaca nije bilo nikakvih tragova koji bi ukazivali da se na Kornatima dogodila eksplozija te ponovio da uzrok smrti dvanaestorice vatrogasaca nije mogla biti eksplozija

Komentirajući današnji medijski napis o privatnoj istrazi jednog umirovljenog vojnog časnika iz Splita - koji je zaključio da su vatrogasci tijekom gašenja požara na Kornatu stradali od eksplozije požarom aktiviranog rasutog eksplozivnog punjenja NATO-ove bombe, koja je bila odbačena 1999. tijekom rješavanja krize na Kosovu - istražni sudac Ivić je podsjetio na rezultate 14-mjesečne istrage o kornatskoj tragediji i rezultate sudskog vještačenja.

'Budući da su tijekom istrage u javnosti postojale spekulacije o zaostalim minama, istraga i vještačenja bila su usmjerena i u tom pravcu. Zatražio sam da u tim sudskih vještaka bude uključen i istaknuti stručnjak sudske medicine prof. dr. Dušan Zečević. Vještačenjem je utvrđeno da na tijelima stradalih nije bilo nikakvih tragova koji bi ukazivali na to da se dogodila eksplozija', rekao je istražni sudac Ivić u izjavi za Hinu.

Podsjetio je također da je u zaključku tima sudskih vještaka navedeno da je uzrok smrti bio rijedak prirodni fenomen pod nazivom 'izgaranje nehomogene plinske smjese' te da je bila odbačena mogućnost eksplozije zaostalih mina, o čemu se nagađalo u javnosti.

Ivić je kazao da je tijekom službene istrage o kornatskoj tragediji, koja se dogodila 30. kolovoza 2007, kao istražni sudac dobio mnoga pisma o njezinim uzrocima.

'Nije to ništa neobično u ovakvim situacijama. Ta su pisma govorila o urotama i slično, no nisu bila potkrijepljena nikakvim relevantnim dokazima o nesreći da bi ih istraga uzela u obzir', istaknuo je istražni sudac Ivić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi