predsjednički izbori

Zoran Milanović je novi predsjednik Hrvatske! Nadjačao je Kolindu Grabar Kitarović s više od 100 tisuća glasova razlike

05.01.2020 u 18:34

Bionic
Reading

Zoran Milanović peti je hrvatski predsjednik. U drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je Kolindu Grabar Kitarović s oko sto tisuća glasova više

Prema prvim neslužbenim rezultatima DIP-a, Zoran Milanović osvaja 52,70, a Grabar Kitarović 47,30 posto glasova.

U brojkama, Milanović je osvojio 1.034.222 glasa, a Grabar Kitarović 928.226 glasova.

Riječ je o rezultatima s 99,85 posto obrađenih biračkih mjesta.

Milanović u prednosti u četiri najveća grada, Grabar Kitarović u većini županija

Zoran Milanović je u velikom vodstvu u Zagrebu i Rijeci, a u tijesnom u Splitu i Osijeku.

Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ovdje pratite uživo vijesti iz stožera Zorana Milanovića.

Ovdje pratite uživo vijesti iz stožera Kolinde Grabar Kitarović.

Milanović je prvi izbor stanovnika Istarske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, i Koprivničko-križevačke županije. Pobjednik je i u Gradu Zagrebu.

Prema drugim izlaznim anketama, objavljenim u 19.45, koje je za Novu TV napravila agencija Ipsos, Zoran Milanović osvaja 53,22 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 46,78 posto glasova.

Prve izlazne ankete objavljene su u 19 sati po zatvaranju birališta. Zoran Milanović je prema prvim izlaznim anketama osvojio 53,3 posto glasova, a Kolinda Grabar Kitarović 46,8 posto glasova.

Pravo glasa u ovom krugu izbora ima 3.860.000 birača u Hrvatskoj i inozemstvu, a oni će odlučiti o tome hoće li Hrvatska imati novu-staru predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović ili pak novog predsjednika Zorana Milanovića.

Rezultate izbora pratite uživo na tportalu

Na izbore za hrvatskog predsjednika do nedjelje poslijepodne izašlo je više od 1,5 milijuna birača, odnosno 43,52 posto, objavilo je u nedjelju Državno izborno povjerenstvo (DIP). Ta je izlaznost bolja od one u prvom izbornom krugu, no lošija od one na predsjedničkim izborima prije pet godina.

  • +21
Otvorena birališta u Republici Hrvatskoj povodom drugog kruga predsjedničkih izbora Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

S obzirom na to da se hrvatski predsjednik bira u 47 država diljem svijeta, zbog vremenske razlike u nekima su izbori počeli već u subotu navečer i završili u nedjelju u podne, odnosno u 13 sati po hrvatskom vremenu, i to u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.