poslana s privatnog broja

HAKOM otkrio tko je slao poruku o navodnoj kupovini glasova, DIP smatra da je riječ bila o šali

05.01.2020 u 17:33

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u nedjelju predvečer kako se ušlo u trag SMS poruci koja se širila društvenim mrežama, upućujući na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima

Poruka je odaslana s privatnog broja i sve ukazuje na to da se radilo o šali, odnosno fake poruci, kazala je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Odakle je poruka odaslana, Lovrin nije mogla precizirati. Navela je tek kako je HAKOM otkrio da je odaslana s privatnog broja koji je blokiran.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) ranije u nedjelju potvrdilo je kako je dobilo obavijest da se društvenim mrežama širi poruka koja upućuje na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima i kako radi provjeru.

'Provjerit ćemo s kojeg je broja mobitela ta (SMS) poruka poslana i pitanje je je li vjerodostojna ili ne', rekla je tada potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, najavivši da će se Povjerenstvo kasnije oglasiti o svemu.

Nedjeljni, drugi krug izbora, po informacijama iz DIP-a, uglavnom protječe mirno, uz manje primjedbe birača koje se otklanjaju u hodu.

Ima primjedbi da prethodni, privremeni upisi nisu provedeni, ali to je pitanje koje rješava Ministarstvo uprave, a ne DIP, napomenula je Lovrin.

DIP-u je dojavljeno i kako se u Zadru i Splitu dijele letci u kojima se ocrnjuju predsjednički kandidati te kako su u Splitu uočeni neprimjereni grafiti.

Najozbiljniji incident u nedjelju se dogodio u Osijeku, u kojem je građanin vikao na članicu biračkog odbora i vrijeđao je, pa je pozvana policija i pokrenut je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira.