predsjednički izbori

Stožer Grabar Kitarović iz minute u minutu: Pitanje svih pitanja - tko je kriv za poraz?

05.01.2020 u 19:01

Bionic
Reading

Izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović nalazi se u zagrebačkoj City Plazi Zagreb, u kojoj se vjeruje da će se večeras slaviti pobjeda i pet novih godina aktualne predsjednice na Pantovčaku. No izlazne ankete pomutile su atmosferu jer je u stožeru zavladao muk nakon što su objavljene. Odmah potom pustili su pjesmu Parnog valjka, 'Ljubavna', sa stihovima '...digni glavu, ne daj se, pjevaj pjesme ljubavne...'

21:52 Konačno malo veselja kod HDZ-ovaca. Kolinda Grabar Kitarović sprema se za završni govor.

21:30 'Ne slažem se s Jandrokovićem kako je kampanja bila usmjerena previše desno. Imali smo centrističku kampanju za izbore za EU parlament pa smo osvojili 23 posto. Sad smo imali desnu kampanju pa smo osvojili 48 posto. Jasno je što HDZ-ovi birači žele', rekao je Milijan Brkić.

21:00 U stožer je stigao Ljubo Ćesić Rojs te je krivnju za poraz Kolinde Grabar Kitarović svalio na izborni stožer i Ivana Anušića i Milijana Brkića kao glavne ljude. Predsjednika HDZ-a ne smatra odgovornim, ali mu je poručio da se zapita tko je izgubio Zagreb i Slavoniju. 'Ovaj stožer je trebalo reorganizirati odmah poslije prvog kruga. Svima je to bilo jasno kad se pojavio Škoro i škorići, iza kojeg stoje mračne snage, a to je Stjepan Mesić, koji su ga poslušali i nisu izašli, a dio njih je prekrižio listiće. Nije nama nitko kriv nego mi', kazao je Ćesić Rojs, dodavši da je on vodio stožer, ni blizu mu ne bi bio Vaso (nadimak Milijana Brkića, op.a.), vasići, nikakvi crni labudovi niti bi u njemu bio Anušić.

20:25 Saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač, koji je vodio stožer aktualne predsjednice na prošlim predsjedničkim izborima, čestitao je Zoranu Milanoviću na izvjesnoj pobjedi. 'Kolinda Grabar Kitarović ispala je žrtva politike HDZ-a', kazao je Kovač te smatra da u HDZ-u moraju sjesti, analizirati rezultate i razmisliti kako dalje. Kovač, koji je stranačka oporba predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, nije želio govoriti o krivnji šefa stranke za eventualni neuspjeh. 'Sada nije ni mjesto ni vrijeme za to', kazao je dodavši da je ovo drugi put da glasači, nakon europskih izbora, šalju jasnu poruku koja nije shvaćena u stranci.

20:02 Prvi privremeni rezultati DIP-a dodatno su ubili raspoloženje u stožeru Grabar Kitarović. 'Gotovo je', moglo se čuti od okupljenih. Svira Thompson. Ali ni njegova 'Lijepa li si...' ne pomaže.

19:53 Među okupljenima u dvorani i predvorju malo je viđenijih HDZ-ovaca. Stranački vrh je odvojen u VIP sobi. Tamo su tek ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar gospodarstva Darko Horvat u društvu bivšeg rukometnog izbornika Slavka Goluže.

19:52 'S predsjednicom se još nisam čuo, s premijerom jesam. Izlazne ankete nam ne idu u prilog, razlika je veća no što se realno može dostići. Napravit ćemo analizu kad dobijemo rezultate svih županija i većih razloga. Rekao bih da se ovdje radilo o predsjedničkim izborima i birači su procijenili da žele promjenu, barem prema izlaznim anketama. To treba respektirati', kazao je Jandroković.

Potom je nastavio.

'Strategija nam nije bila pobjednička, a bila je desnija kampanja no što je u stilu HDZ-a. Ta odluka bila je na razini stožera, koji je odlučio voditi kampanju. Tražili smo rješenja nakon prvog kruga, u kojem nismo ostvarili željeni rezultat, i pokazalo se da ta vrsta politike, desnija od one koju vodi HDZ, nije bila dovoljna za pobjedu', naglašava Jandroković.

19:43 Otvorio se catering. Dvorana se osjetno ispraznila.

19:40 'Bilo bi bespredmetno bilo što komentirati na osnovi prvih rezultata izlaznih anketa. Očekujem kako će se dosta toga promijeniti do ponoći', optimističan je i dalje Željko Reiner.

19:27 Mlađi HDZ-ovci pokušavaju dignuti raspoloženje vičući: 'Pobjeda, pobjeda!' Ali to nije naišlo na odjek kod ostalih.

19:25 'Ja sam uvijek optimist, ja se uvijek nadam. Ako pobijedi, hrvatski narod je poslao poruku. Hrvatski narod uvijek šalje poruku onima koji su kandidati, ali i onima koji su iza njih, strankama', kazao je Milijan Brkić. 'Nakon konačnih rezultata sjest ćemo i analizirati. Crni labudovi su iza nas, nemojmo tražiti razloge za poraz u drugima, nego u nama samima.'

19.15 U stožeru vlada gotovo komorna atmosfera.

19:10 'Ovi rezultati svakako nisu ohrabrujući. To će biti dosta teško stići, ako se uopće uspije. Očito su glasači Miroslava Škore ostali kod kuće ili čak glasali za Zorana Milanovića', rekao je Ivan Anušić, šef stožera Kolinde Grabar Kitarović.

19:05 U prvim reakcijama nakon izlaznih anketa pristaše Grabar Kitarović tješe se na razne načine. 'Još je mali uzorak, tim će biti slađa pobjeda', rekao je jedan od starijih HDZ-ovaca.

Njegov kolega dobacio je kako je svemu kriv Miroslav Škoro. 'Vrlo je mala izlaznost u Slavoniji, tome je kriv poziv Škore na nekakav treći put.'

'Nisam šokiran, još čekamo prave glasače. Ovo su oni radili anketu u Međimurju, Istri i Zagorju. Još čekamo Dalmaciju i Slavoniju', rekao je drugi HDZ-ovac.

Okupljeni u stožeru prije nego su zatvorena birališta zagrijavali su se uz pjesme Olivera Dragojevića, Prljavog kazališta, Nine Badrić, Slavonskih lola, Zaprešić Boysa i drugih hrvatskih izvođača koje se puštane s razglasa.

Mirnu atmosferu sat vremena prije zatvaranja birališta prekinuo je jedan od okupljenih koji se predstavio kao Vinko Gegić Bobetko, a koji je iznenada počeo jako vikati. Između ostaloga se zaderao: 'Bog je uz nas, a Sotona je na drugoj strani!'

Već oko 18.20 sati simpatizeri Kolinde Grabar Kitarović počeli su se okupljati u većem broju u usporedbi s prvim krugom prije 14 dana, kada je dvorana do izlaznih anketa bila prilično prazna.

  • +36
Stožer Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Od viđenijih HDZ-ovaca, među prvima došao je šef kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Branko Bačić i saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Predstavnici Mladeži HDZ-a iz Zaprešića rekli su nam da će biti tijesno, ali vjeruju u pobjedu. 'Opcija poraza ne postoji. Ankete su prije pet godina bile naklonjenije Ivi Josipoviću pa je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila', poručili su.